Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un singur pahar pe zi ne poate micșora creierul, indică un studiu

23 oct. 2022,, 23:30   Externe
2457 0

Chiar și consumul de alcool moderat este asociat cu daune aduse creierului, indică un nou studiu. Cercetătorii au analizat date de la peste 36.000 de adulți care au descoperit o legătură între consumul de alcool și reducerea volumului creierului, care începe la un nivel mediu de consum de mai puțin de o unitate de alcool pe zi, echivalentul a aproximativ o jumătate de bere, și crește cu fiecare băutură suplimentară.

Cercetarea, care a folosit un set de date de la 36.000 de adulți, a arătat că trecerea de la unu, la două pahare de alcool pe zi a fost legată de schimbări în creier, echivalente cu îmbătrînirea cu doi ani. Persoanele care beau foarte mult prezintă modificări ale structurii și dimensiunii creierului care sînt asociate cu deficiențe cognitive, relatează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Potrivit unui nou studiu, consumul de alcool, chiar și la niveluri pe care majoritatea le-ar considera modeste – cîteva beri sau pahare de vin pe săptămînă – poate avea, de asemenea, riscuri pentru creier. O analiză a datelor provenite de la peste 36.000 de adulți, condusă de o echipă de la Universitatea din Pennsylvania, a constatat că un consum de alcool ușor spre moderat a fost asociat cu reduceri ale volumului general al creierului, potrivit ScienceDaily.

Care sînt limitele sigure în ceea ce privește consumul de alcool?

Legătura a devenit mai puternică cu cît nivelul consumului de alcool era mai mare, au arătat cercetătorii. De exemplu, la persoanele în vîrstă de 50 de ani, pe măsură ce consumul mediu de alcool în rîndul indivizilor crește de la o unitate de alcool (aproximativ o jumătate de bere) pe zi, la două unități (o halbă de bere sau un pahar de vin), se asociază schimbări în creier echivalente cu îmbătrînirea cu doi ani. Trecerea de la două la trei unități de alcool la aceeași vîrstă a fost echivalentă cu îmbătrînirea cu trei ani și jumătate. Echipa și-a prezentat concluziile în revista Nature Communications.


„Faptul că avem un eșantion atît de mare ne permite să găsim modele subtile, chiar și între consumul unei jumătăți de bere și cel al unei beri pe zi”, spune Gideon Nave, autor al studiului.

„Aceste constatări contrastează cu orientările științifice privind limitele sigure de consum de alcool”, spune Kranzler, cercetător în cadrul lucrării.

Numeroase cercetări au examinat legătura dintre consumul de alcool și sănătatea creierului. În timp ce există dovezi solide că un consum excesiv de alcool provoacă modificări în structura creierului, inclusiv reduceri puternice ale materiei cenușii și albe din întregul creier, alte studii au sugerat că un nivel moderat de consum de alcool ar putea să nu aibă niciun impact sau chiar că un consum ușor de alcool ar putea fi benefic pentru creierul adulților în vîrstă.

„Se înrăutățește cu cît bem mai mult”

Pentru a obține o înțelegere a posibilelor conexiuni dintre consumul de alcool și creier, echipa a controlat vîrsta, înălțimea, sexul, statutul de fumător, statutul socio-economic, ascendența genetică și județul de reședință. De asemenea, au corectat datele privind volumul creierului în funcție de dimensiunea generală a capului.

Participanții voluntari au răspuns la întrebări în cadrul unui sondaj cu privire la nivelul lor de consum de alcool, de la abținerea completă la o medie de patru sau mai multe unități de alcool pe zi. Cînd cercetătorii au grupat participanții în funcție de nivelurile medii de consum, a apărut un model mic.

Trecerea de la zero la o unitate de alcool nu a făcut o mare diferență în ceea ce privește volumul creierului, dar trecerea de la una la două sau de la două la trei unități pe zi, a fost asociată cu reduceri atît în materia cenușie, cît și în cea albă.

„Nu este liniar”, spune Daviet. „Se înrăutățește cu cît bei mai mult”. În plus, volumul mai mic al creierului nu a fost localizat într-o singură regiune a creierului, au constatat cercetătorii.

Cît de mult ne îmbătrînește creierul consumul de acool?

Pentru a înțelege impactul consumului, cercetătorii au comparat reducerile dimensiunii creierului legate de alcool, cu cele care apar odată cu îmbătrînirea. Pe baza modelării lor, fiecare unitate suplimentară de alcool consumată pe zi s-a reflectat într-un efect mai mare de îmbătrînire a creierului. În timp ce trecerea de la zero la o medie zilnică de o unitate de alcool a fost asociată cu echivalentul unei jumătăți de an de îmbătrînire, diferența dintre zero și patru băuturi a reprezentat mai mult de 10 ani de îmbătrînire.

„Acest studiu a analizat consumul mediu, dar sîntem curioși dacă a bea o bere pe zi este mai bine decît a nu bea niciuna în timpul săptămînii și apoi șapte în weekend”, spune Nave.

„În plus, am putea fi capabili să analizăm aceste efecte de-a lungul timpului și, împreună cu genetica, să deslușim relațiile cauzale”, spune Nave.

Astfel, deși cercetătorii subliniază că studiul lor a analizat doar corelațiile, ei spun că descoperirile ar putea determina consumatorii de alcool să reconsidere cît de mult beau.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?