X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un nou tip de limfocite, descoperit de cercetători

16 sep. 2019,, 04:00   Externe
2805 0

Un nou tip de limfocite recent identificat, care exprimă atît receptorii de celule T, cît și receptorii celulelor B, joacă un rol important în diabetul zaharat de tip 1, arată un studiu realizat în Statele Unite.

Acest subset rar de limfocite este semnificativ mai frecvent la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 decît la cei sănătoși.

”Ceea ce este surprinzător este existența unui tip de celule, care este un hibrid între o celulă B și o celulă T, care încalcă toate regulile imunologice și paradigmele existente și care pînă acum a rămas ascuns”, a spus dr. Abdel Rahim A. Hamad de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland.

Pentru a reliefa caracterul lor încrucișat cercetătorii numesc acest nou tip de limfocite celule X și afirmă că ”are sens ca un tip de celulă care încalcă regulile imunologice să producă autoimunitatea care, în esență, este un răspuns imun anormal”.

Celulele cu două expresii sau X sînt predominate de un singur clonotip (x-clonotip) care codifică un autoantigen puternic CD4 T și această peptidă conține un registru de legare optimă pentru forma modificată a leucocitelor HLA- DQ8 care au fost asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 1.


Versiunile sintetice ale acestei peptide au format complexe funcționale stabile cu DQ8 și au stimulat puternic celule CD4 autoreactive de la pacienți cu diabet zaharat de tip 1, dar nu și de la cei sănătoși, se mai arată în concluziile studiului.

Anticorpii monoclonali secretați de aceste celule X au stimulat, de asemenea, celule T CD4 specifice insulinei la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, sugerînd un rol necunoscut anterior pentru anticorpi în conducerea patogenezei diabetului de tip 1.

Faptul că aceste celule codifică un autoantigen foarte puternic prezent în rîndul pacienților cu diabet zaharat de tip 1, ar putea în viitor permite identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta boala.

Noi cercetări încercă acum să stabilească dacă existența X-autoantigenului poate fi considerată un biomarker definitoriu pentru dezvoltarea viitoare a diabetului de tip 1.Dacă acest lucru se va confirma, tratamentele moleculare și celulare ulterioare vor putea fi concepute pentru a bloca efectul X-autoantigenului realizînd astfel o terapie de prevenire a diabetului de tip 1, mai susțin autorii cercetării.

Celulele de tip X care codifică alți autoantigeni ar putea genera la rîndul lor alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și scleroza multiplă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?