TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un nou studiu: Metoda care te întepărtează de cancer

Femeile care fac sport prezintă un risc semnificativ mai mic de a muri de boli de inimă, cancer și alte cauze. Cercetarea a fost prezentată la EuroEcho 2019, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC) .

Autorul studiului, dr. Jesús Peteiro, de la Spitalul Universitar A Coruña, Spania le-a recomandat femeilor: „Fă sport cît de mult poți. Fitnessul protejează împotriva morții de orice cauză", notează Eurekalert.

Exercițiile fizice sînt bune pentru sănătate și longevitate, însă informațiile despre impactul asupta femeilor sînt rare. În general, femeile trăiesc mai mult decît bărbații, de aceea sînt necesare studii dedicate. Acest studiu a examinat capacitatea de exercițiu și funcția inimii în timpul exercițiilor fizice la femei și legăturile lor cu supraviețuirea. Studiul a inclus 4.714 femei adulte menționate pentru ecocardiografie la exerciții de rulare din cauza bolii coronariene cunoscute sau suspectate.

Participanții au mers sau au alergat pe o banda de alergare, crescînd treptat intensitatea și continuînd pînă la epuizare. Imagini cu inima au fost generate în timpul testului. Starea de fitness a fost definită ca o sarcină maximă de muncă de 10 echivalenți metabolici (MET), care este egal cu mersul rapid pe patru etaje de scări sau foarte repede trei etaje, fără oprire. Femeile care au obținut 10 MET sau mai mult (capacitate bună de exercițiu) au fost comparate cu cele care au obținut mai puțin de 10 MET (capacitate de exercitare slabă).

Pe parcursul unei monitorizări mediane de 4,6 ani, au existat 345 de decese cardiovasculare, 164 decese de cancer și 203 decese din alte cauze. După ajustarea pentru factorii care ar putea influența relația, MET-urile au fost asociate semnificativ cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a altor cauze.


Rata anuală de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost de aproape patru ori mai mare la femeile cu o capacitate mică de mișcare, comparativ cu capacitatea de exercițiu bună (2,2% față de 0,6%). Decesele anuale de cancer au fost dublate la pacienții cu exercițiul slab, comparativ cu capacitatea de exercițiu bună (0,9% față de 0,4%). Rata anuală de deces din alte cauze a fost de peste patru ori mai mare la cei cu exercițiu slab, comparativ cu capacitatea de exercițiu bună (1,4% față de 0,3%).

Dr. Peteiro a spus: „O bună capacitate de exercițiu a prezis un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a altor cauze".

El a menționat că majoritatea participanților la studiu au fost femei de vîrstă mijlocie sau mai în vîrstă: vîrsta medie a fost de 64 și 80% au fost între 50 și 75. "Rezultatele au fost aceleași pentru femeile de peste 60 de ani și mai puțin de 60 deși grupul sub 50 de ani era mic", spuse doctorul Peteiro.

În ceea ce privește imagistica inimii, cercetătorii au evaluat funcția ventriculului stîng (una dintre camerele de pompare ale inimii) în timpul testului de exercițiu. Pacienții cu insuficiență cardiacă în timpul exercițiului fizic au avut o probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare în timpul urmăririi. Funcția cardiacă în timpul exercițiului fizic nu a prevăzut probabilitatea decesului din cauza cancerului sau a altor cauze.

Dr. Peteiro a spus: "Privind ambele examene împreună, femeile a căror inimă funcționează normal în timpul exercițiului fizic este puțin probabil să aibă un eveniment cardiovascular. Dar dacă capacitatea lor de exercițiu este slabă, ele sînt încă în pericol de deces din cauza cancerului sau din alte cauze. Cea mai bună situație înseamnă să ai performanțe cardiace normale în timpul exercițiului și o bună capacitate de exercițiu ".

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load