Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un nou studiu arată că insomnia este ereditară

18 mar. 2019,, 03:32   Externe
3536 0

Insomniile dau mari bătăi de cap milioanelor de oameni. Crunt e că noaptea pare că nu se va sfîrși prea curînd, timp în care te gîndești că dimineață trebuie să fii pregătit pentru o zi plină la birou.

Ce trebuie să știi e că nu totul ține de tine. Insomnia este ereditară. Cercetătorii spun, printr-unul dintre cele mai mari studii realizate despre genom, că au confirmat că insomnia este cu adevărat ereditară. Ei au descoperit mutații genetice care ar putea fi responsabile de insomnia cu care te confrunți în fiecare noapte.

Sigur, pe cît de mare a fost, nu te aștepta la precizie și pentru romîni. Așa că, datele vizează americanii. Aproximativ 20% din americani au probleme cu somnul. Jumătate dintre persoanele cu insomnii sînt veterani de război, ei fiind și subiecții principali ai studiului. Ca parte a proiectului, probe de ADN au fost obținute de la peste 33.000 de soldați.

Murray Stein de la Universitatea din California și echipa lui au analizat probe de asociere cu genomul, pentru a examina care regiuni genetice au legături cu trăsăturile insomniei.

Insomnia a fost mult timp considerată a fi o condiție ereditară. S-au făcut cercetări asupra tiparelor de somn ale gemenilor, care sugerează că această condiție ar putea avea rădăcini și în ADN. Însă investigațiile recente au început să izoleze ceea ce acești factori ar putea fi.


În noul studiu, analiza a indicat că insomnia a fost legată de existența unor mutații genetice specifice pe cromozomul 7, iar în cazul persoanelor de origine europeană au existat diferențe și pe cromozomul 9.

Potrivit echipei, varianta cromozomului 7 se află în apropiere de o gena numita AUTS2, care în cercetările anterioare a fost legată de consumul de alcool, de gene atribuite dezvoltării creierului și semnalizarea electrică implicată în somn.

Mai multe dintre aceste variante se odihnesc confortabil în locații și căi deja cunoscute ca fiind legate de somn și ritm circadian, explică Stein. Mai mult, printre soldații de origine europeană a existat o legătura genetică între insomnie și depresia majoră și alte tulburări.

Mai sînt încă multe de descoperit, dar ceea ce este clar este că fundalul genetic al insomniilor începe să apară în cadrul mai multor proiecte de cercetare. Ceea ce nu este cu totul surprinzător, dat fiind cît de mare este rata de cazuri.

Noile descoperiri se bazează pe cercetări similare publicate anul trecut. Ele au evaluat ADN-ul a peste 110.000 de indivizi, identificînd șapte gene asociate cu riscul insomniei, în plus față de lucruri ca anxietatea sau depresia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?