COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un martor cheie în doborîrea zborului malaezian MH17 pe teritoriul Ucrainei, eliberat

Un martor cheie în doborîrea zborului malaezian MH17 pe teritoriul Ucrainei, eliberat

O instanță ucraineană a eliberat un potențial martor cheie la doborîrea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines în Donbass la 17 iulie 2014. Volodimir Tsemak a fost eliberat, joi, în condițiile unui posibil acord între Ucraina și Rusia pentru schimbul de prizonieri, scrie The Guardian.

Volodimir Tsemak, în vîrstă de 58 de ani, a fost prins în timpul unui raid în luna iunie într-o regiune a Ucrainei controlată de separatişti și a fost acuzat de terorism, dar joi a fost eliberat brusc în timpul procesului.

Tsemak s-a lăudat într-un video că el este comandantul brigăzii anti-aeriene din regiunea separatistă din estul Ucrainei și a recunoscut că a ascuns dovezi despre sistemul de rachete BUK, din care anchetatoriii olandezi cred că s-a tras în Boeing-ul companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord.


Recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat la un forum economic, la puțin timp după eliberarea lui Tsemak, că Moscova și Kievul finalizează discuțiile privind un acord de schimb de deținuți, adăugînd că schimbul va fi „major”, fără să-l menționeze direct pe Volodimir Tsemak.

Aceste declarații i-au îngrijorat pe anchetatorii și parlamentarii olandezi, care se temeau că Rusia va presa Ucraina să renunțe la unul dintre puținii suspecți din caz în arest. Rusia deține zeci de prizonieri ucraineni, printre care 24 de marinari prinși în noiembrie și regizorul Oleg Sentsov.

Procurorii internaţionali au cerut ca Tsemak să rămînă în Ucraina, pentru a-i putea pune mai multe întrebări.

Săptămîna trecută, procurorii olandezi au cerut autorităţilor ucrainiene să nu-i permită să călătorească în Rusia, de teama că el nu va lua parte la investigaţie.

Patruzeci de politicieni europeni au cerut o confirmare în acest sens preşedintelui ucrainean Volodimir Zelinsky.

Avionul malaezian, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit la 17 iulie în apropiere de Donețk, fiind probabil doborît de o rachetă sol-aer, în zona de conflict din estul Ucrainei. Kievul și Occidentul atribuie rebelilor separatiști vina pentru această tragedie, spunînd că ei s-au folosit de un sistem de rachete avansat, adus din Rusia, pentru a doborî avioane militare ucrainene.

Atât Moscova, cît și insurgenții proruși neagă această versiune, invocînd faptul că în dotarea armatei ucrainene sunt sisteme de rachete BUK-M, cu care se presupune că a fost doborît avionul de pasageri malaezian.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load