COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 324(+92)   TRATAȚI 249 312     DECESE 6178(+3)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1211
Coronavirus stiri: 7145
Preşedintele stiri: 2785

Un fermier belgian a mutat din greșeală granița cu Franța

6 mai. 03:00   Diverse
1880 0

Un fermier belgian a mutat din greșeală granița cu Franța: „A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică”

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că Piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o cîţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întîmpinat cu zîmbete pe ambele părți ale frontierei.

Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. „M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit edilul belgian.

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus, amuzat de situație, că „ar trebui evitat un nou război la graniţă”.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrîngerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra datează din 1819, cînd granița a fost marcată pentru prima dată.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întîmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930. Fermierul ar putea fi confruntat și cu acuzații penale dacă nu se conformează.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?