X 
Criza energetică stiri: 1777
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Un covor uriaș de alge a invadat plajele din Africa pînă în Golful Mexic

18 mar. 00:00   Diverse
1019 0

O masă uriașă de alge care s-au format în Oceanul Atlantic se îndreaptă spre coasta Floridei și alte zone litorale din Golful Mexic, amenințînd să depoziteze tone de plante urît mirositoare și potențial periculoase pe plajele din regiune în plin sezon turistic, scrie CNN.

Algele numite sargase apar deseori în Oceanul Atlantic, dar oamenii de știință au monitorizat acumulări masive începînd din 2011.

Masa de sargase de anul acesta ar putea fi cea mai mare din istoria măsurătorilor – se întind pe mai bine de 8.000 de kilometri de pe coasta Africii și pînă în Golful Mexic. O întindere uriașă de alge se îndreaptă spre vest și va trece prin Caraibe și Golful Mexic în timpul verii, transmite digi24.ro.

Algele sînt de așteptat să ajungă pe plajele din Florida în jurul lunii iulie, potrivit doctorului Brian Lapointe, un cercetător al Institutului Oceanografic Harbour Branch de la Universitatea Atlantică din Florida.

Lapointe a spus că sargasele au început să se înmulțească repede anul acesta și și-au dublat suprafața acoperită între din decembrie pînă în ianuarie. Masa „era mai mare în ianuarie decît a fost vreodată de cînd această nouă regiune cu sargase a apărut în 2011”, a explicat Lapointe.


Un fenomen complet nou care ar putea avea consecințe catastrofale „Acesta este un fenomen oceanografic complet nou care crează o problemă atît de mare – cu adevărat, o problemă catastrofală – pentru turismul din regiunea Caraibiană, acolo unde se adună în grămezi pe plaje pînă la doi metri în adîncime”, a adăugat Lapointe.

Sargasa este un termen care înglobează peste 300 de specii de alge brune. Cu toate acestea, speciile Sargassum natans și Sargassum fluitans sunt cele mai răspîndite în Oceanul Atlantic. Algele aduc și beneficii atunci cînd plutesc în derivă în largul oceanului.

„Acest habitat plutitor furnizează hrană și protecție pentrupești, mamifere, păsări marine, crabi și altele”, potrivit site-ului Sargassum Information Hub. În Barbados, localnicii au fost nevoiți să folosească „1.600 de basculante în fiecare zi pentru a curăța plajele de aceste alge”.

Problema apare atunci cînd sargasele ajung pe plaje – nu doar că se strîng în grămezi care pot fi dificil de evitat fizic, dar emit și gaze care miros ca ouăle stricate. „Vin în cantități atît de mari încît practic sug oxigenul din apă și creează așa-numite zone moarte”, a spus Lapointe.

Gazul care iese din algele putrezite – acidul sulfhidric – este toxic și poate cauza probleme de respirație. Algele conțin și arsenic, ceea ce le face periculoase dacă sunt consumate sau folosite ca fertilizatori. „Trebuie să fii foarte atent cînd vrei să cureți plajele”, a avertizat Lapointe. Cercetătorii caută acum metode de a reduce impactul algelor asupra plajelor, cum ar fi scufundarea lor pe fundul oceanului sau recoltarea lor pentru a fi folosite în fabricarea unor produse comerciale precum săpunul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий