X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un asteroid a fost detectat chiar înainte să se ciocnească cu Pămîntul

9 iun. 2018,, 23:04   Externe
3055 0

În decursul weekend-ului trecut (1-3 iunie), Arizona’s Catalina Sky Survey a detectat un asteroid, chiar cu cîteva ore înainte ca acesta să își schimbe traiectoria și să se îndrepte către Pămînt.

Aceasta este o ocazie destul de rară, deoarece, în general, aceștia sînt destul de greu de identificat. Cercetători de la Jet Propulsion Laboratory au declarat că aceasta este a treia oară cînd un asteroid a fost descoperit în momentul în care se afla pe o traiectorie de impact.

Prima dată cînd a fost detectat, asteroidul se afla la aproximativ aceeași distanță la care este situată orbita Lunii față de Pămînt. Asteroidul a apărut ca un fel de dungă într-o serie de imagini surprinse de telescopul Catalina.

Ca în cazul tuturor asteroizilor detectați, datele au fost trimise rapid către Minor Planet Center de la Cambridge, Massachusetts. Aceștia au calculat o traiectorie preliminară care indica posibilitatea unui impact asupra Pămîntului. Din fericire, asteroidul a ars înainte de impact.

De asemenea, datele au fost transmise, la rîndul lor, către Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Și acolo, sistemul automatizat Scout a identificat o probabilitate ridicată ca asteroidul să se afle pe o traiectorie de impact.


Alerte automate au fost trimise către comunitățile care se ocupă cu observarea asteroizilor, pentru a obține informații suplimentare. În cele din urmă, instituțiile de specialitate au declarat că asteroidul era unul de mici dimensiuni și, prin urmare, inofensiv. Astfel, nu au fost emise alerte suplimentare către NASA.

„Acesta a fost un obiect mult mai mic decît cele pe care trebuie să le detectăm în mod obișnuit”, a declarat Lindley Johnson, ofițer de apărare planetară la NASA. „Cu toate acestea, evenimentul ne permite să ne exersăm capacitățile și ne dă încredere că modelele noaste de predicție sînt adecvate pentru a răspunde unui potențial impact de proporții”, a mai precizat aceasta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?