Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

UE a reușit să se apropie de obiectivul său privind rezervele de gaz înainte de termen

31 aug. 2022,, 03:00   Externe
2300 0

Uniunea Europeană a reușit să se apropie de obiectivul său de rezerve de gaze cu două luni înainte de termen, scrie Bloomberg citînd date de la Gas Infrastructure Europe (GIE).

Țările din bloc au decis să umple instalațiile subterane de stocare a gazelor (UGS) cu 80% pînă la 1 noiembrie, dar pînă la 28 august, nivelul de umplere era de 79,94%.

Acest volum de rezerve va acoperi de la 25 la 30 la sută din consumul de gaz de iarnă în Europa. Europarlamentarul Jerzy Buzek a spus că blocul va umple depozitul cu 80 la sută înainte de începerea sezonului de încălzire, în ciuda situației dificile de pe piața de energie și a reducerii de către Gazprom a aprovizionării prin Nord Stream. „Desigur, depozitele umplute cu gaz nu vor rezolva toate problemele noastre actuale, dar le permit cetățenilor europeni să se simtă mai în siguranță și mai încrezători înainte de iarna care vine”, a conchis el.

Datele privind nivelul de umplere a instalațiilor de depozitare au dus la scăderea prețurilor la gaze și energie electrică în regiune, notează jurnaliștii Bloomberg. În plus, săptămîna viitoare în Europa de Est și în unele zone din Peninsula Iberică se așteaptă o scădere a temperaturilor – europenii vor avea nevoie de mai puțină electricitate și, în consecință, de mai puțin gaz pentru a răci aerul.

În Germania, care este cea mai dependentă de combustibilul rusesc, obiectivul național de a umple instalațiile UGS cu 85% va fi atins deja luna viitoare, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, pe 28 august. În Polonia, începînd cu 27 august, unitățile de depozitare erau pline aproape 100%, în timp ce Portugalia a reușit să atingă capacitatea maximă. Potrivit GIE, Italia și-a umplut rezervoarele cu 81%, Ungaria cu 62, Bulgaria cu 60. În Franța, rezervele de gaze au depășit 90% din capacitatea de stocare.


UE și-a stabilit un obiectiv de completare obligatorie a UGS de cel puțin 80% pînă la 1 noiembrie din două motive principale. În primul rînd, nivelul stocurilor în iarna 2021-2022 a fost mai scăzut decît media anilor anteriori, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor și o criză energetică în regiune. În al doilea rînd, după izbucnirea ostilităților în Ucraina și sancțiunile ulterioare din UE, a apărut incertitudinea cu aprovizionarea cu gaze din Rusia - din 27 iulie, Gazprom a redus deja fluxul prin Nord Stream la 20% din debitul său, iar din 31 august. pînă pe 2 septembrie, va opri complet livrările în legătură cu întreținerea tehnică a gazoductului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?