X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Turismul spaţial ar putea anula eforturile de reparare a stratului de ozon

1 iul. 2022,, 00:00   Externe
3960 0

Turismul spaţial practicat de companii precum SpaceX, Virgin Galactic şi Blue Origin ar putea anula eforturile de reparare a stratului de ozon, potrivit unui studiu.

Turismul spaţial promovat de Richard Branson, Elon Musk şi Jeff Bezos ar putea anula progresele făcute pentru refacerea stratului de ozon, au declarat oamenii de ştiinţă. Noi cercetări au sondat impactul pe care navele care pleacă şi se întorc pe Pămînt îl au asupra atmosferei, în special asupra părţilor superioare.

Un studiu combinat realizat de UCL, Universitatea din Cambridge şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts a constatat că funinginea emisă de navele spaţiale dăunează stratului de ozon protector din jurul planetei şi reţine căldura de 500 de ori mai mult decît alte surse de funingine.

Coautorul studiului dr. Eloise Marais de la UCL a declarat că, prin urmare, compararea emisiilor provenite de pe navele spaţiale cu cele provenite de la aeronave şi de la sol este „eronată”.

Impactul pe care navele care pleacă şi se întorc pe Pămînt îl au asupra atmosferei

Deşi oamenii de ştiinţă au constatat că daunele actuale sînt mici, ei au sugerat reglementarea industriei în creştere a persoanelor care călătoresc în spaţiu în scopuri turistice pentru a proteja de probleme viitoare.


Oamenii de ştiinţă care au studiat călătoriile în spaţiu au examinat datele de la 103 lansări de rachete în 2019, precum şi călătoriile efectuate de navele spaţiale Virgin Galactic a lui Branson, SpaceX a lui Musk şi Blue Origin a lui Bezos.

Ei au descoperit că încălzirea cauzată de funingine s-a dublat după doar trei ani de emisii suplimentare din turismul spaţial, din cauza adaosului de cauciuc în combustibil, printre alte motive.

Faptul că funinginea este expulzată în atmosfera superioară sporeşte daunele, particulele fiind de 500 de ori mai eficiente în reţinerea căldurii decît alte tipuri de funingine.

Dacă turismul spaţial ar continua cu călătorii săptămînale ar submina succesul Protocolului de la Montreal, potrivit cercetării.

„Nu ne aşteptam să vedem modificări ale ozonului de această amploare”

Autorul principal al studiului dr. Robert Ryan de la UCL a declarat: „Singura parte a atmosferei care prezintă o recuperare puternică a stratului de ozon după Protocolul de la Montreal este stratosfera superioară, iar aceasta este exact locul unde impactul emisiilor de rachete va fi cel mai puternic. Nu ne aşteptam să vedem modificări ale ozonului de această amploare, ameninţînd progresul recuperării ozonului”.

Descoperirile au fost publicate în revista Earth’s Future.

Stratul de ozon este o parte a atmosferei formată din molecule de oxigen O3, spre deosebire de oxigenul O2, care se găseşte mai frecvent în aer. Acesta protejează suprafaţa Pămîntului de cantităţi uriaşe de radiaţii ultraviolete emise de Soare, care, dacă sînt lăsate să treacă, ar putea provoca creşterea temperaturilor, scrie Mediafax.

Oamenii de ştiinţă au făcut o campanie începînd cu anii 1970 pentru modificarea regulilor după ce au observat că stratul se epuiza.

S-a stabilit că anumite substanţe chimice cauzează daune, iar în 1987 a fost introdus Protocolul de la Montreal pentru a interzice aceste substanţe, acesta este singurul tratat ONU ratificat vreodată de toate cele 198 de state membre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?