Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1120

Turcia se oferă să salveze Europa de criza energetică

9 aug. 16:45   Diverse
1552 0

Autoritățile turce și-au propus să salveze Uniunea Europeană de criza energetică cu ajutorul unui „coridor energetic” după exemplul celui cerealier deja funcțional, scrie RBC cu referire la publicația Turkiye.

Este de așteptat ca liderul turc Recep Tayyip Erdogan să vină cu o astfel de inițiativă la viitorul summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Uzbekistan. Propunerea poate include tranzitul gazelor naturale lichefiate (GNL) prin Turcia pe fondul unei reduceri a aprovizionării cu combustibil din Rusia în fața problemelor cu echipamentele pentru conducta Nord Stream.

Potrivit unei alte publicații turcești, Yeni Safak, conducerea UE intenționează să crească capacitatea gazoductelor Trans-Adriatice și Trans-Anatoliene (TAP și TANAP) pentru a reduce dependența de gazul rusesc.

„Proiectul care se extinde din sectorul azer al Mării Caspice necesită investiții suplimentare pentru a crește aprovizionarea cu gaze către Europa. Europa dorește să crească capacitatea Coridorului sudic de gaze, iar în acest context pare posibilă din punct de vedere tehnic creșterea capacității TAP de la 10 miliarde la 20 de miliarde de metri cubi. Creșterea capacității TANAP de la 16 miliarde la 24 de miliarde de metri cubi și apoi la 31 de miliarde de metri cubi este văzută ca un obiectiv care poate fi atins prin investiții”, relatează publicația.

În iulie, Turcia a devenit intermediar și garant într-o înțelegere între Moscova și Kiev privind exportul de cereale ucrainene pentru exportul ulterior. Mărfurile sînt trimise din porturile ucrainene printr-un coridor sigur în Marea Neagră. Se presupune că acest lucru va contribui la creșterea ofertei de grîu pe piața mondială și la evitarea unei crize alimentare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав