Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Turcia amenință din nou că va refuza să susțină aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

26 iul. 14:45   Diverse
1821 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat din nou Suedia și Finlanda pe canalul TRT cu refuzul de a-și susține apartenența la NATO pînă cînd aceste țări își vor îndeplini obligațiile de combatere a terorismului. Cuvintele lui sînt citate de TASS.

„Atîta timp cît Suedia și Finlanda continuă să sprijine organizațiile teroriste, nu ar trebui să se aștepte să fim pozitivi în ceea ce privește apartenența lor la NATO. Nimeni să nu aștepte concesii de la noi în această problemă”, a subliniat șeful statului turc.

Erdogan a adăugat că aderarea la alianță nu este atît de ușoară pe cît pare, iar memoriul semnat la Madrid a fost doar o invitație. Liderul turc a subliniat că, dacă situația nu se va schimba, Ankara nu va aproba protocolul privind apartenența Suediei și Finlandei la NATO.

Erdogan a făcut deja o declarație similară pe 18 iulie. El a declarat că Turcia aderă la o poziție foarte clară și este gata să înghețe acest proces în cazul în care țările nordice vor refuza să îndeplinească condițiile stabilite.

Pe 29 iunie, liderii țărilor NATO la summitul de la Bruxelles au invitat oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței.


Turcia a fost singura dintre cele 30 de țări NATO care s-a opus intrării Suediei și Finlandei. În prima zi a summit-ului alianței, părțile au reușit totuși să ajungă la un acord. Stockholm și Helsinki au convenit să coopereze deplin cu Turcia în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan și a structurilor acestuia și au refuzat, de asemenea, să sprijine mișcarea predicatorului Fethullah Gülen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав