Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3737

Trenul revine în forță în UE, după ce multe zboruri scurte sînt eliminate

2 iun. 10:15   Diverse
1668 0

Tot mai mulți europeni încearcă să găsească curse de tren, ca alternativă la zboruri, odată cu mișcarea „flight shame” (rușine zborurilor), prin care oamenii s]nt încurajați să aleagă alternativa mai ecologică a șinelor, scrie CNN.

În Franța, măsura se aplică în cazul rutelor unde aceeași călătorie cu avionul poate fi făcută cu trenul în mai puțin de două și jumătate. În prezent, interdicția se va aplica în cazul zborurilor care leagă Parisul de Bordeaux, Nantes și Lyon.

Această decizie a fost luată în urmă cu doi ani și a intrat în vigoare marți, pe 23 mai.

Ministrul Transporturilor din Franța, Clement Beaune, a salutat măsura ca un prim pas.

"Este un pas esențial și un simbol puternic al politicii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", a spus Clemen Beaune.


"În contextul luptei noastre de a limita emisiile de dioxid de carbon, cum am putea justifica folosirea avionului între orașele mari care sunt conectate de curse regulate, rapide și eficiente de tren", a adăugat acesta.

Însă măsura este considerată prea blîndă, de critici. Inițial, un grup al specialiștilor în mediu care a ajutat la elaborarea legii, a recomandat ca interdicția să se aplice asupra zborurilor care pot fi înlocuite de curse de tren cu o durată mai mică de patru ore.

"Nimeni nu va fi păcălit de această măsură. Pasagerii oricum evită cursele de avion pe aceste distanțe", a declarat Guillaume Schmid, fost vicepreședinte al sindicatului piloților francezi.

"Interdicția este o măsură simbolică și va avea un impact foarte mic cînd vine vorba de reducerea emisiilor", a spus și Jo Dardenne, membră a ONG-ului Transport și Mediu, care militează pentru reducerea emisiilor.

Potrivit organizației, zborurile anulate prin această măsură reprezintă doar 0,3% din totalul emisiilor generate de avioanele care traversează Franța și 3% din emisiile generate de zborurile interne.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?