X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Titanic: Noi imagini impresionante ale epavei în descompunere

3 sep. 2022,, 00:00   Externe
5540 0

O expediţie a filmat epava celebrului vas Ttitanic, cu un nivel de precizie impresionant. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, nava s-a scufundat cu 1 500 de persoane la bord, cel mai trist naufragiu din lume. Pachebotul luxos al White Star Line trebuia să fie de nescufundat, informează Noi.md cu referire la jurnal.md.

OceanGate Expeditions tocmai a lansat un prim extras din aceste imagini, de o precizie incredibilă. Prezintă prova, precum şi un lanţ de ancore, cala numărul unu şi ancora.

Descoperită în 1985, epava a dat naştere a numeroase expediţii pentru explorări fascinante care de-a lungul timpului şi-au dezvăluit puţin mai mult secretele. În 2021, compania specializată în explorarea fundului mării Ocean Gate a inaugurat o expediţie a epavei aflată la o adîncime de aproape 4.000 de metri în Atlanticul de Nord, la aproximativ 600 de kilometri de coasta Newfoundland.

Filmate la 8K, imaginile dezvăluie în special starea de descompunere a epavei. Publicul poate vedea de aproape faimoasele "rusticule", un fel de stalactite maronii formate prin rugină, care fragilizează în mod îngrijorător carena navei.

„La începutul videoclipului puteţi vedea macaraua folosită pentru a desfăşura ancora masivă de 15 tone încă pe puntea epavei şi lanţul care a fost ataşat iniţial de catargul principal care acum s-a prăbuşit”, a declarat într-un comunicat de presă Paul-Henri Nargeolet, specialist al Titanicului care a participat la expediţie.


Imagini emoţionante care amintesc că epava ar putea dispărea pentru totdeauna purtînd cu sine cea mai captivantă şi înfricoşătoare mărturie a istoriei navale a secolului al XX-lea. Vor rămîne însă şi alte imagini uimitoare oferite de filmul lui James Cameron, "Titanic". Sau poveştile emoţionante ale naufragiaţilor.

„Era zece şi un sfert seara cînd Titanicul şi banchiza de gheaţă s-au întîlnit”, relata Le Figaro pe 20 aprilie 1912 potrivit mărturiilor supravieţuitorilor. „Nu s-a lovit din faţă, ci din lateral. Atunci toţi cei care erau în interior s-au repezit pe punte. Strigătele, zgomotul i-au trezit şi pe cei care se retrăseseră deja în cabinele lor şi care au venit la rîndul lor pe punte. Cu toate acestea, încă nu ne-am dat seama de amploarea dezastrului. Ofiţerii i-au liniştit pe pasageri, dar se pare că poliţiştii înşişi nu au crezut atunci că coliziunea a fost atît de gravă. Şi, de fapt, cum era un bal la bord, pentru a sărbători duminica, muzica a cîntat melodii vesele. Abia o jumătate de oră mai tîrziu, pasagerii şi ofiţerii au început să conştientizeze deplina gravitate a situaţiei”.

O nouă expediţie ar urma să aibă loc în 2023.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?