Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Tînăra din China care promovează vinul nostru: „Căldura moldovenească mă face impunătoare și curajosă”

7 noi. 2022,, 11:30   Diverse
1335 0

Meiling Yao, o chinezoaică care este studentă în anul III la Universitatea tehnică din Moldova, promovează vinul moldovenesc pe piața internațională.

După cum i s-a comunicat Infotag la Ambasada Chinei la Chișinău, ea a reprezentat Republica Moldova la cel de-al 43-lea Congres mondial al viei și vinului, care a avut loc în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie în orașul Ensenada (Mexic). Forumul se desfăşoară anual în una dintre cele 48 de țări care sînt membre ale Organizației viei și vinului. Acesta reunește oameni de știință și savanți, precum și producători de struguri și vin, care participă la schimbul de cunoștințe și noi descoperiri privind cultivarea, producția, caracteristicile și alte elemente, scrie Noi.md cu referire la infotag.md.

„Este pentru prima dată cînd am avut posibilitatea să particip la o conferință internațională offline și, de asemenea, este prima dată cînd am fost pe o scenă atît de mare. Eram puțin nervoasă înainte de a ține discursul, dar am crezut în mine, că pot reprezenta China și Moldova, fără gram de frică și chiar cu mîndrie. Discursul meu a fost despre bioprotecție, al cărei scop este înlocuirea dioxidului de sulf din vin”.

Ea a precizat că a efectuat cercetări pe acest subiect la fabrica din Moldova, sub îndrumarea cunoscutului profesor moldovean Gheorghe Arpentin.

„Sînt foarte recunoscătore guvernelor din China și Moldova pentru că mi-au oferit o bursă, dar si domnului Gheorghe Arpentin îi spun un „mulțumesc enorm” pentru ajutor și restul oportunităților pe care mi le-a oferit. De asemenea, le sînt foarte recunoscătoare profesorilor Universității tehnice, colegilor mei, pentru că mi-au acordat atît de mult ajutor și curaj. Le mulțumesc angajaților cramei pentru că mi-au oferit îndrumări practice. Mulțumesc angajaţilor cramei pentru asistență practică. M-am născut în China, am inteligența și calmul femeilor orientale, dar căldura moldovenească mă face impunătoare și curajosă. Sper să obțin un mare succes în studiile mele în Moldova și să ajut la creșterea reputației vinului moldovenesc în lume”, a spus Meiling Yao.


Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yang Wenbin, a subliniat că „vinul moldovenesc este din ce în ce mai apreciat pe piaţa chineză, devenind produsul dominant al exportului Moldovei în China”.

„Nu cu mult timp în urmă, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei Chinei în Moldova, a avut loc o transmisiune în direct pe platforma Douyin pentru promovarea și comercializarea vinurilor moldovenești cu rezultate pozitive. Ambasada Chinei, împreună cu partenerii chinezi și moldoveni, promovează activ exportul vinului moldovenesc în China”, a spus ambasadorul Chinei.

La începutul stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și Moldova, volumul comerțului era de doar 70.000 de dolari, în 2021 a crescut pînă la 849 de milioane de dolari. Astfel, China a devenit al șaselea partener comercial al Moldovei. În prima jumătate a acestui an, comerțul bilateral dintre China și Moldova a ajuns la 414 milioane de dolari SUA, în creștere cu 5,78% față de anul precedent.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий