COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Tezaur de argint din perioada invaziilor mongole, descoperit în Rusia

2 sep. 20:00   Diverse
1746 0

O echipă de arheologi a descoperit în sud-vestul Rusiei un tezaur format din obiecte din argint, descoperire făcută într-o regiune în care au fost ascunse mai multe astfel de tezaure pentru a nu fi prădate de invadatorii mongoli în secolul al XIII-lea, transmite miercuri Live Science.

O ciudăţenie a acestei descoperiri constă în faptul că tezaurul ar fi fost îngropat cu cel puţin un secol înainte ca Hoarda de Aur mongolă să ajungă în Rusia.

Tezaurul constă în pandantive, brăţări, inele şi lingouri din argint şi a fost descoperit în cadrul unor săpături arheologice desfăşurate la începutul acestui an în apropiere de Reazan, fosta capitală fortificată a unui cnezat rus ce a fost asediată şi jefuită de mongoli în anul 1237.

Atacul mongolilor a fost deosebit de sîngeros, chiar şi pentru "standardele" mongole din acea vreme. Izvoare istorice vorbesc despre faptul că mongolii nu au lăsat niciun supravieţuitor în Reazan, iar arheologii au descoperit aproximativ 100 de victime ale decapitărilor şi mai multe gropi comune în regiune.

Tezaurul a fost descoperit în malul împădurit al unei rîpe, la cîteva sute de metri distanţă de două mici aşezări medievale. Arheologii au descoperit şi rămăşiţele unui container cilindric realizat probabil din coajă de mesteacăn, în care a fost depozitat iniţial tezaurul, conform unui comunicat al Academiei ruse de Ştiinţe.


Tezaurul include 14 brăţări ornate, şapte inele şi opt "grivne pentru gît" - un tip de pandantiv ce se purta în jurul gîtului şi de la care provine denumirea monedei oficiale ucrainene din ziua de azi - "grivna". Greutatea tezaurului este de 2,1 kilograme.

Bijuteriile sînt lucrate cu măiestrie, iar arheologii sînt de părere că aceste piese au fost acumulate şi transmise din generaţie în generaţie pînă cînd au fost îngropate pentru a nu cădea în mîinile mongolilor.

Reazan a fost unul dintre cnezatele ruse din secolul al XI-lea. Centrul său de putere se afla în oraşul cunoscut în prezent drept Vechiul Reazan - la aproximativ 50 de kilometri sud-est de oraşul modern Reazan şi la aproximativ 225 de kilometri sud-vest faţă de Moscova. Cnezatul Reazan se afla la est faţă de celelalte cnezate ruse şi din acest motiv a fost primul care a căzut în faţa invaziei mongole condusă de Batu Han, nepotul lui Ginghis Han.

Mongolii au zdrobit oastea cnezatului Reazan pe cîmpul de luptă şi apoi au asediat capitala cnezatului, folosind catapulte pentru a-i distruge fortificaţiile. Apărătorii oraşului au rezistat aproape o săptămînă, dar în cele din urmă mongolii au pătruns în oraş şi l-au jefuit, l-au omorît pe cneazul rus şi pe familia acestuia, precum şi pe toţi locuitorii, după care au incendiat întreaga fortăreaţă. Un cronicar rus scria: "nu a mai rămas nimeni care să geamă şi să plîngă".

Hoarda condusă de Batu Han a continuat să atace şi să cucerească şi alte cnezate ruse pînă la moartea conducătorului mongol în 1255.


Conform arheologilor, ruşii bogaţi din Reazan şi-au îngropat comorile în timpul asediului, pentru a nu cădea în mîinile mongolilor. În regiune au fost descoperite 12 astfel de tezaure, printre care şi celebrul Tezaur din Vechiul Reazan - o colecţie de bijuterii regale ce au fost descoperite întîmplător în secolul al XIX-lea şi care se află în prezent expuse într-o catedrală din apropiere.

Surprinzător este faptul că obiectele din tezaurul nou descoperit par să fi fost ascunse cu aproximativ un secol înainte de invazia mongolă, între sfîrşitul secolului al XI-lea şi începutul secolului al XII-lea. Arheologii sînt de părere că stilul acestor bijuterii, precum şi fragmentele ceramice descoperite în apropierea tezaurului, arată că aceste obiecte datează cu mult înaintea invaziei mongole.

"Acest tezaur este în mod clar mai vechi decît Tezaurul din Vechiul Reazan şi include bijuterii create prin tehnici mai simple şi în modalităţi mai arhaice", conform comunicatului Academiei ruse. "Studii ulterioare ale obiectelor din tezaur, precum şi a tehnicii de manufactură şi a aliajelor metalice folosite ne vor ajuta să înţelegem mai multe despre istoria timpurie a Vechiului Reazan şi probabil vor dezvălui şi contextul istoric în care acest tezaur a fost ascuns", se afirmă în comunicatul Academiei ruse.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽