Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Teoria lui Einstein. Va fi ea înlocuită?

14 iul. 2019,, 05:00   Externe
3856 1

Fizicienii de la Universitatea Durham eu efectuat o simulare a evoluției Universului, bazîndu-se pe Teoria Cameleonului (sau Gravitația f(R)) care este o versiune modificată a Teoriei Relativității lui Einstein.

S-a adeverit că în modelul computerizat în proces apar galaxii cu mînece spiralate, asemănătoare Căii Lactee.
Potrivit cercetătorilor, Gravitația f(R) generalizează Teoria Relativității lui Einstein, transformînd-o pe cea din urmă într-un caz particular. Totodată se introduce o funcție care contribuie la explicația fenomenului expansiunii accelerate a Universului, fără a recurge la noțiunea de energie întunecată sau materie întunecată. Pe lîngă aceasta, particulele urmează să intre într-o a cincea interacțiune fundamentală. Aceasta contribuie la faptul că în mediile cu densitate scăzută a substanței forța de gravitație crește cu patru treimi, iar în medii mai dense (spre exemplu, în Sistemul Solar) nu se înregistrează o astfel de intensificare datorită unui mecanism de ecranare specific.

O altă particularitate importantă a Teoriei Cameleonului este faptul că aceasta prezice o astfel de viteză de răspîndire a undelor gravitaționale și a fotonilor ce nu contravine observațiilor. În cadrul noii cercetări științifice fizicienii au testat capacitatea Gravitației f(R) de a prezice evoluția galaxiilor, modelînd forța gravitațională a găurilor negre supramasive care se află în centrul galaxiilor și afectează creșterea și dezvoltarea sistemelor stelare.
Rezultatele simulării spațiale au dovedit că în condițiile Gravitației f(R) s-au format galaxii cu mînece spiralate care se rotesc. Potrivit savanților, acest lucru nicidecum nu contrazice Teoriei Relativității lui Einstein, însă denotă faptul că există și alte modalități de a explica rolul gravitației în evoluția Universului.

Pe lîngă aceasta, Gravitația f(R) urmează să influențeze și distribuția stelelor și a hidrogenului neutru, fapt ce va putea fi confirmat în viitor cu ajutorul Square Kilometer Array – unul dintre cei mai mari radio interferometre care va fi lansat în anul viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?