Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Temperatura globală a suprafeței oceanelor atinge un nivel record. Riscurile

11 apr. 2023,, 21:29   Externe
2958 0

Temperatura de la suprafața oceanelor din lume a atins cel mai înalt nivel de cînd au început înregistrările satelitare, declanșînd valuri de căldură marine în întreaga lume, potrivit datelor guvernului SUA.

Oamenii de știință climatologic au spus că date preliminare de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (Noaa) Acesta a arătat temperatura medie la suprafața oceanului de 21,1 °C de atunci La începutul lunii aprilie – depășind maxima anterioară de 21°C înregistrată în 2016.

„Traiectoria actuală pare a fi în afara topurilor, spulberînd recordurile anterioare”, a spus profesorul Matthew England, specialist în climă la Universitatea din New South Wales.

Trei ani de condiții La Niña în vastul Pacific tropical au ajutat la suprimarea temperaturilor și la atenuarea impactului creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar oamenii de știință au spus că căldura se ridică acum la suprafața oceanului, indicînd posibilitatea unui eveniment El Niño în Pacificul ecuatorial la sfîrșitul acestui an, care ar putea crește riscul de vreme extremă și ar putea provoca înregistrările globale de căldură.


„Recentul „triplu declin” al La Niña s-a încheiat”, a spus dr. Mike McFadden, cercetătorul șef al Noaa. „Această perioadă rece prelungită a moderat temperaturile medii de suprafață, în ciuda creșterii gazelor cu efect de seră din atmosferă.

„Acum că s-a terminat, probabil că vom vedea semnalul schimbărilor climatice venind tare și clar.”

Perioadele La Niña – care sînt caracterizate de regiuni tropicale centrale și de est mai reci ale Oceanului Pacific și vînturi alize puternice – au un efect de răcire asupra temperaturilor globale. În perioadele El Niño, temperaturile oceanelor din acele regiuni sînt mai calde decît în ​​mod normal, iar temperaturile globale cresc.

Potrivit datelor Noaa, a doua cea mai mare temperatură medie globală a oceanelor a coincis cu un eveniment El Niño care a durat din 2014 pînă în 2016.

Programa cel Datele sînt în mare parte conduse de observații prin satelit dar au fost verificate și măsurătorile de la nave și geamanduri. Datele nu includ regiunile polare.

Peste 90% din excesul de căldură generat prin adăugarea de gaze cu efect de seră în atmosferă din arderea combustibililor fosili și defrișări poate fi absorbit de oceane.

Un studiu de anul trecut a raportat că cantitatea de căldură acumulată în ocean se accelerează și pătrunde mai adînc, oferind combustibil pentru vremea severă.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?