X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Țările UE vor exclude gazul rusesc din achizițiile comune

25 noi. 2022,, 10:15   Externe
2805 0

Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene (UE), într-o ședință extraordinară din 24 noiembrie, au convenit să excludă gazul rusesc din contractele de achiziții în comun, al căror volum în 2023 ar trebui să fie de cel puțin 15% din capacitatea de stocare a țărilor membre.

Despre aceasta informează TASS cu referire la declarația Comisiei Europene (CE) în urma întrunirii de la Bruxelles.

Din document rezultă că noile reguli vor crea posibilități statelor membre ale UE de a cumpăra gaz în comun pe piețele globale. CE subliniază că țările sînt obligate să „cumpere prin acest mecanism 15% din tot gazul necesar pentru a-și umple instalațiile de stocare a gazelor în 2023”.

Statele membre au subliniat că gazul rusesc va fi exclus din achizițiile comune.

Pe 24 noiembrie, într-o ședință extraordinară, miniștrii Energiei din țările UE au convenit asupra unui nou mecanism de achiziții comune de gaze.


Acest mecanism presupune că orice stat care se confruntă cu o situație de urgență va putea primi gaze din alte țări în schimbul unei compensații echitabile.

„În primul rînd, prețul gazului depășește un anumit nivel, adică 275 de euro, timp de două săptămîni, iar al doilea este dacă diferența dintre prețul TTF și prețul global al GNL este de 58 de euro sau mai mult timp de zece zile de tranzacționare, ” a declarat Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.

La o întrunirea din 24 noiembrie, miniștrii Energiei din UE nu au reușit să ajungă la un numitor comun asupra unui plafon de preț pentru gazul rusesc - este planificat ca următoarea întîlnire să aibă loc pe 13 decembrie. Potrivit șefului Ministerului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, miniștrii nu au putut lua o decizie „care ar îndeplini obiectivele comune ale Comisiei Europene”.

„O parte semnificativă a statelor membre, inclusiv noi, au apărat punctul de vedere conform căruia este imposibil să se ia decizii privind măsurile de solidaritate pe piața gazelor fără, în opinia noastră, a interveni ilegal în activitatea pieței gazelor naturale”, a spus. Peter Szijjártó.

El a explicat amînarea discuțiilor prin faptul că toate propunerile făcute la întrunire au fost nereușite, deoarece amenințau securitatea energetică a Europei.

Comisia Europeană a propus stabilirea unui plafon de preț pentru gazul rusesc la 3.000 de dolari per mia de metri cubi. Potrivit propunerilor membrilor Comisiei Europene, care au fost adoptate pe 22 noiembrie, este necesar să se stabilească prețul maxim superior pentru resursa energetică la nivelul de 275 de euro pe megawat-oră.

Se observă că această măsură va fi valabilă la hub-ul de gaze TTF din Olanda. Nivelul prețurilor de pe piață se propune să fie ajustat automat pentru a evita dezechilibrul.

Comisia Europeană consideră că intervenția este acceptabilă dacă prețul gazului depășește marca stabilită timp de două săptămîni sau dacă diferența dintre prețul TTF și prețul global al gazelor naturale lichefiate este de 58 de euro sau mai mult în 10 zile de tranzacționare. Mecanismul poate fi activat de la 1 ianuarie 2023, a indicat CE.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?