X 

Supervulcanul care stă să erupă lângă un oraș cu 3 milioane de locuitori

24 sep. 13:20   Diverse
2986 0

Pe coasta mediteraneană a Italiei, o amenințare se profilează la orizont. Locuitorii din Golful Napoli sînt la cheremul Vezuviului. În apropiere se află o zonă vastă, cu o intensă activitate vulcanică.

Cîmpiile Flegree sînt la fel de cunoscute ca Vezuviul, dar reprezintă o amenințare importantă. Seismologul Nicola Alessandro Pino este îngrijorat de creșterea presiunii sub scoarța pămîntului. Iar localnicii sînt avertizați să se pregătească pentru ce-i mai rău.

Jeturi de abur sulfuros se ridică lîngă Napoli. Un oraș cu trei milioane de locuitori, pe marginea unui supervulcan periculos. Dar nu este Vezuviu, ci sînt Cîmpiile Flegree, care se întind pe 150 de kilometri pătrați. Seismologul Nicola Alessandro Pino este în Pozzuoli, o suburbie a orașului. A venit aici ca să examineze ce se întîmplă în port. Poate părea că nivelul apei a scăzut, dar nu s-a întîmplat asta. Cheiul, stîncile, chiar și tot orașul se ridică din mare, transmite Digi.

Nicola Alessandro Pino, seismolog: Peste trei kilometri de scoarță terestră, ridicată cu mai mult de un metru - vă puteți imagina despre ce fel de presiune vorbim. Vinovatul? Un supervulcan subteran, chiar sub suprafața Cîmpiilor Flegree. Cantități uriașe de magmă și gaze își fac loc de sub scoarța terestră. Nicola Alessandro Pino, seismolog: Facem tranziția de la o fază elastică la una neelastică. Dacă iau o crenguță și o îndoi, va avea mai întîi o fază elastică. Dacă îi dau drumul, revine la forma inițială. Dar dacă este îndoită în continuare, începe să se rupă - eu aud totul trosnind. În Cîmpiile Flegree, ceea ce se îndoaie este scoarța terestră.

S-ar putea, de asemenea, să se deschidă, așa cum a făcut-o în cutremurul din martie 1970. Înainte de asta, pămîntul se ridicase cu aproape un metru, la fel ca acum. În unele zone, temperatura mării a depășit 70 de grade Celsius. Localnicii s-au speriat, oamenii de știință au venit de departe ca să investigheze. Acel ciclu s-a repetat în anii `80 și a mai avut loc un cutremur. Apoi, pămîntul s-a lăsat din nou. Dar în ultimii 20 de ani s-a ridicat iar. După cum ar spune Pino, crenguța se apropie de punctul de rupere.


Nicola Alessandro Pino, seismolog: Înseamnă că scoarța terestră probabil se va rupe. Dar nu neapărat că ne îndreptăm către o erupție catastrofală. Însă este luată în calcul și această posibilitate. Nicola Alessandro Pino, seismolog: În acest moment, pămîntul s-a ridicat mai mult ca niciodată. sîntem cu aproximativ zece centimetri mai sus decît în 1984. Un scenariu este că o serie de cutremure mai mici ar putea permite gazelor să scape, iar presiunea să scadă. Pămîntul s-ar scufunda din nou.

Al doilea scenariu este catastrofal. Presiunea va fi eliberată printr-o erupție uriașă, care va devasta Napoli și regiunea înconjurătoare.

Strato D'Alessio, operator de turism: Este cu siguranță un risc, dar și o atracție pe cinste, pentru că avem o mulțime de zone în care poți vedea activitatea vulcanică. Inclusiv sub noi, pe fundul mării. Cîmpiile Flegree ajung pînă aici. Bulele care se ridică din izvoarele termale sînt dovezi ale extinderii supervulcanului subteran. Strato D'Alessio, operator de turism: E frumos. Există o teamă, dar și frumusețe din plin.

Chiar merită. Anama Kotlaresky, operator de turism: E ciudat și captivant totodată. Există întotdeauna această amenințare, știind că ar putea erupe în orice moment. De aceea, seismologul Nicola Alessandro Pino și vulcanologul Mauro di Vito monitorizează cu atenție Cîmpiile Flegree. Urmăresc activitatea vulcanului și transmit informațiile către centrul de comandă, care ar avertiza populația în caz de urgență. Mauro di Vito, vulcanolog: Dacă instrumentele noastre arată activitate seismică puternică sau frecventă, o raportăm.

Apărarea civilă este anunțată imediat, iar mesajele de alarmă sînt trimise automat. Și avem acest telefon roșu pe birou, o linie directă către sediul Departamentului de Protecție Civilă. În acest fel, putem raporta imediat un cutremur major. Planurile de evacuare sînt gata. Dar vor funcționa, oare? -Planul este să trimită un autobuz să ne ducă acolo sus.

-Dacă se întîmplă, nu cred că va fi suficient timp să scăpăm. Cu excepția cazului în care avertismentele vin într-adevăr suficient de repede -Lăsați-o baltă, eu nu plec nicăieri. Pozzuoli este un oraș frumos. Oamenii din Golful Napoli își iubesc casa, în ciuda supervulcanului activ de dedesubt.

1
0
1
4
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?