Cercetătorii au organizat un experiment în care au folosit trei tipuri diferite de sunete: muzică plăcută, sunete de restaurant și zgomotul de pe autostradă. Au participat 15 persoane: fiecare dintre ele a fost rugată să mănînce un sandviș cu falafel și fructe într-o cameră cu zgomot ambiental activat la 30, 40 și 50 decibeli. După aceea, li s-a cerut să aprecieze cît de mult le-a plăcut mîncarea pe o scară de la 0 la 10 puncte, relatează popmtech.ru.
Astfel, fiecare participant a evaluat gustul alimentelor în cadrul procesului de consum însoțit de trei sunete străine diferite la trei niveluri de volum diferite, activate la întîmplare. S-a dovedit că gustul mîncării depinde de tipul de sunet: atunci cînd cînta muzica liniștită, mîncarea avea un gust mai bun decît atunci cînd era pornit sunetul restaurantului sau cel al șoselei. Cu cît era mai mare volumul zgomotului în cameră, cu atît participanților le plăcea mai puțin mîncarea.Cu toate acestea, cu o muzică liniștită activată la 30 și 40 decibeli, notele participanților au crescut. Se pare că zgomotul poate împiedica oamenii să se bucure de mîncare. Cercetătorii au menționat că datele lor ar putea ajuta restaurantele să îmbunătățească confortul oaspeților lor, precizînd că există mulți alți factori care pot influența plăcerea mîncării.
Adăuga comentariu