X 

Suedia va oferi Turciei o foaie de parcurs pentru combaterea terorismului

13 iul. 14:00   Diverse
1733 0

Suedia va oferi Turciei o foaie de parcurs pentru combaterea terorismului, pe baza acordurilor încheiate cu aceasta privind sprijinirea aderării la NATO.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat reporterilor după summitul alianței de la Vilnius.

"Suedia ne va oferi o foaie de parcurs pentru a combate toate organizațiile teroriste, care este stipulată în protocolul trilateral, după care vom trece la următoarea etapă prin trimiterea protocolului [privind aderarea la NATO] la parlament. Parlamentul va trebui să decidă în această privință, care va monitoriza îndeaproape procesul. Cînd își va relua activitatea după vacanță, acest act internațional va fi luat în considerare", a declarat Erdogan.

Erdogan a precizat că Suedia va asista Turcia în procesul de integrare europeană, actualizînd acordul Ankarei cu uniunea vamală și tranziția către un regim fără vize cu UE. "În plus, Suedia va continua să facă tot posibilul pentru a ridica restricțiile impuse Turciei, în principal în industria de apărare", a asigurat Erdogan.

Protocolul dintre Turcia și Suedia a fost încheiat la 10 iulie, la Vilnius, în cadrul unei întîlniri între Erdogan și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. Protocolul în șapte puncte a fost o continuare a Memorandumului de la Madrid, semnat în iunie anul trecut în marja summitului NATO. Reuniunea a fost inițiată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a anunțat acordul dintre Ankara și Stockholm. Documentul prevede, în special, că Suedia se va opune Partidului Muncitorilor din Kurdistan și organizației FETO (aceasta din urmă este acuzată la Ankara de pregătirea loviturii de stat din 15 iulie 2016), reuniuni anuale ale mecanismului tripartit permanent [cu participarea Finlandei] la nivel ministerial și crearea de grupuri de lucru, dacă este necesar. Ca urmare a acestor acorduri, în cadrul NATO vor fi create un mecanism special și postul de reprezentant special pentru combaterea terorismului.


Autoritățile turce au declarat anterior că principala condiție pentru aprobarea candidaturii Suediei la NATO, pe care aceasta a depus-o în luna mai a anului trecut, ar trebui să fie îndeplinirea angajamentelor de combatere a terorismului din Memorandumul de la Madrid. Cu toate acestea, înainte de a zbura spre summitul NATO, Erdogan a declarat că Turcia va susține cererea Suediei de aderare la alianță în schimbul eliminării barierelor în calea aderării Ankarei la UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?