X 

Suedia declară că a înregistrat progrese în negocierile de aderare la NATO cu Turcia

7 iul. 13:30   Diverse
2046 0

Participanții la o reuniune privind aderarea Suediei la NATO au înregistrat progrese.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, a declarat în cadrul unei conferințe de presă după discuțiile cu omologul său turc Hakan Fidan și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ministrul speră să se obțină și mai multe succese în cadrul discuțiilor care vor avea loc la Vilnius, la 10 iulie, între premierul suedez Ulf Christersson și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.Potrivit părții suedeze, Stockholm și-a îndeplinit toate obligațiile față de Ankara.Este puțin probabil ca săptămîna viitoare să fie ratificată candidatura Suediei pentru aderarea la NATO.Dar Billström speră că procesul va începe imediat după summit.

Anterior, Suedia a condamnat un bărbat pentru tentativă de finanțare a terorismului - strîngerea de fonduri pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Faptul că tribunalul a luat această decizie astăzi este istoric: un membru PKK a fost condamnat, va primi 4,5 ani de închisoare și apoi va fi deportat. Acest lucru este important, deoarece arată că luăm foarte în serios siguranța celor care sînt preocupați de PKK", a declarat ministrul suedez de Externe. El a precizat că verdictul favorizează procesul de ratificare a cererii de aderare la NATO, deoarece arată că guvernul respectă acordul tripartit pe care l-a semnat cu Turcia în urmă cu un an.


La rîndul său, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat că o modificare formală a legilor antiteroriste din Suedia nu este suficientă pentru ca aceasta să adere la NATO, aceste legi trebuie aplicate în practică.

"Suedia trebuie să aplice efectiv aceste legi în practică.NATO este o alianță militară, iar unul dintre pilonii săi este lupta împotriva terorismului. Faptul că infrastructura de securitate a Suediei nu poate stabili un mecanism eficient de prevenire a provocărilor ne pune pe gînduri. Suedia nu ar trebui să creeze riscuri, ci să contribuie la lupta împotriva terorismului în cadrul NATO. Turcia ar trebui să știe că Suedia va fi un partener credibil", a declarat Fidan.

El a reamintit că Suedia a luat mai multe măsuri în cadrul memorandumului cu Turcia. În special, aceasta a modificat legislația antiteroristă care a intrat în mod oficial în vigoare la 1 iunie și a ridicat interdicția privind exporturile de produse de apărare către Turcia. Însă Turcia are plîngeri în legătură cu problema aplicării practice a legislației. "În prima zi de Eid al-Adha, a fost permis un atac josnic la adresa cărții noastre sfinte, Coranul. Este imposibil să închidem ochii la acest lucru. În plus, nu este prima dată cînd se întîmplă acest lucru. Se pune întrebarea cum poate o țară care permite acest lucru să ajute la combaterea terorismului", a declarat ministrul.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, dar procesul de aderare a fost blocat de Turcia, care le-a cerut să declare organizațiile kurde teroriste și să îi extrădeze pe cei acuzați de terorism sau de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016.

La 28 iunie anul trecut, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, președintele finlandez Sauli Niinistö, prim-ministrul suedez de atunci, Magdalena Andersson, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au purtat discuții la Madrid înaintea summitului NATO. A fost semnat un memorandum care a reprezentat un fel de foaie de parcurs, permițînd Stockholm și Helsinki să adere la NATO. La 31 martie, parlamentul turc a aprobat un protocol de aderare a Finlandei la NATO; țara a devenit membră a alianței la 4 aprilie.

4
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?