Sucurile de fructe conțin mai multă vitamina C decît este indicat pe ambalaj

Sucurile de fructe conțin mai multă vitamina C decît este indicat pe ambalaj

Conținutul de vitamina C în multe dintre sucurile de fructe şi băuturile răcoritoare este mult mai mare decît cel indicat de producător pe ambalaj, spun farmaciştii de la Universitatea Santiago de Compostela (Spania).

Această descoperire a fost făcută datorită noii metodologii de stabilire a conţinutului exact al substanţei în aceste tipuri de băuturi.

Acidul ascorbic sau vitamina C este un antioxidant natural în majoritatea fructelor şi legumelor, dar Comisia Europeană permite utilizarea vitaminelor în calitate de suplimente în sucuri, gemuri şi alte alimente. Este cunoscut faptul că vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar, susţine procesele biochimice şi absoarbe fierul. Cu toate acestea, concentraţiile înalte de acid ascorbic pot provoca diaree şi tulburări ale tractului gastro-intestinal, astfel încît determinarea conţinutului exact de vitamina C din alimente este importantă pentru protecția sănătății consumatorilor, spun cercetătorii.

Experţii au dezvoltat o tehnica cromatografică nouă pentru separarea şi identificarea elementelor chimice, care vizează o măsurare exactă a cantității de acid ascorbic în sucurile de fructe şi băuturile răcoritoare. Folosind această metodă, sa constatat că cantitatea de vitamina C, indicată pe etichetele multor sucuri de fructe şi băuturi, nu a corespuns celei reale. 

Dintre 17 sucuri analizate,  doar doi producători au indicat corect pe ambalaj conținutul de vitamina C. După cum explică experţii, producătorul indică pe ambalaj, probabil, doar conţinutul de acid ascorbic adăugat, fără a lua în considerare concentraţia naturală de vitamina C din fructe.

Cercetătorii au fixat faptul că cel mai mare conținut de vitamina C se regăsește, de obicei, în sucul de mere - chiar mai mult decît sucurile de citrice / 840 mg / litru faţă de 352-739 mg / litru /. Sucurile de ananas şi struguri conţin deseori vitamina C în volum de 702 mg / litru, iar băuturile răcoritoare din fructe / portocale, mere şi limonada / - între 30,2 şi 261 mg / litru.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load