X 

SUA doresc ca Suedia să adere la NATO pînă la summitul de la Vilnius

13 iun. 12:00   Diverse
1827 0

Administrația SUA speră că procesul de aderare a Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va fi finalizat pînă la summitul Alianței de la Vilnius.

Acest lucru l-a confirmat încă o dată Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, vorbind la Washington la o conferință de presă comună cu vicepremierul, ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani.

El a reamintit că următoarele consultări între NATO, Turcia și Suedia vor avea loc la sfîrșitul acestei săptămîni. "Dar, în opinia noastră, și, important, în opinia aproape a tuturor celorlalți aliați ai NATO,<...> acum este momentul ca Suedia să adere oficial la alianță, astfel încît procesul de aderare să fie finalizat", a declarat Secretarul de stat al SUA.

"Ne așteptăm ca acest lucru să se întîmple pînă la summitul de la Vilnius din iulie. Ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple în următoarele săptămîni", a repetat Blinken. În ultimele luni, guvernul SUA și-a declarat în repetate rînduri această poziție. Summitul NATO va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO la 18 mai 2022. Se aștepta că Stockholm și Helsinki vor primi invitația de aderare la Alianță la summitul său de la Madrid din 28-30 iunie anul trecut, dar veto-ul Turciei a blocat acest proces. Ankara a cerut modificări ale legilor acestor două țări privind terorismul, recunoașterea organizațiilor kurde ca fiind teroriste, precum și ridicarea de către Finlanda și Suedia a interdicției de furnizare a armelor către Turcia. La 27 martie, Parlamentul maghiar a aprobat ratificarea Acordului privind aderarea Finlandei la NATO, dar a amînat examinarea problemei Suediei. La 31 martie, parlamentul urciei a aprobat Protocolul privind intrarea Finlandei la NATO, țara devenind membru al Alianței la 4 aprilie.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?