X 

Studiu: o zi de gîndire intensă este la fel de epuizantă ca o una de lucru fizic

16 aug. 2022,, 00:00   Diverse
2777 0

O zi lungă și grea de gîndire poate fi uneori la fel de obositoare ca o zi de muncă manuală, iar experții cred că știu de ce. Un nou studiu a descoperit că oamenii se pot simți obosiți după o muncă mentală intensă deoarece aceasta determină acumularea de produse secundare potențial toxice în partea cortexului prefrontal al creierului, informează Noi.md cu referire la alephnews.ro.

Acest lucru alterează controlul unei persoane asupra deciziilor, astfel încît acestea se orientează către acțiuni care nu necesită efort sau așteaptă, pe măsură ce oboseala mentală își face apariția. Mathias Pessiglione, de la Universitatea Pitie-Salpetriere din Franța, a declarat: Teorii influente au sugerat că oboseala este un fel de iluzie pusă la cale de creier pentru a ne face să ne oprim din ceea ce facem și să ne întoarcem la o activitate mai satisfăcătoare.

Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – astfel încît oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să ne oprim din lucru, dar cu un scop diferit: păstrarea integrității funcționării creierului. Oamenii de știință au monitorizat chimia creierului pe parcursul unei zile de lucru la două grupuri de persoane – cele care trebuiau să gîndească intens și cele care aveau sarcini cognitive relativ mai ușoare. În primul grup, ei au observat semne de oboseală, inclusiv o dilatare redusă a pupilelor, iar persoanele din acest grup au făcut alegeri către opțiuni care propuneau recompense la o întîrziere scurtă, cu puțin efort. cercetătorii au adăugat că acest grup avea niveluri mai ridicate ale unei substanțe chimice numite glutamat în cortexul prefrontal.

Aceștia spun că acest lucru susține teoria conform căreia acumularea de glutamat face ca activarea ulterioară a acestei părți a creierului să fie costisitoare, atît de mult încît controlul cognitiv este mai dificil după o zi de muncă grea din punct de vedere mental. Descoperirile au fost publicate în revista Current Biology.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?