Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Studiu: În lume se nasc din ce în ce mai mulți gemeni

12 mar. 2023,, 00:00   Externe
2785 0

Rata globală a nașterilor de gemeni a crescut după anii 1980 cu o treime și a ajuns de la 9,1 la 12 la 1.000 de nașteri, în doar trei decenii. Un număr atît de mare de nașteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial. Această creștere s-ar explica prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vîrste mai înaintate, conform unui studiu publicat în revista Human Reproductions, informează Agerpres.

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, se arată în studiu din Human Reproduction, scrie digi24.ro.

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sînt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntîndu-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor „gemeni fraternali” (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.

Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu o rată constantă - de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri - care nu variază în funcţie de vîrsta femeii şi nici de la o regiune la alta, a subliniat Gilles Pison, rofesor la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Franţa şi cercetător asociat la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED).


Cum a contribuit reproducerea umană asistată din țările dezvoltate la creșterea numărului de gemeni

Reproducerea Umană Asistată Medical (RUAM), care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vîrste mai înaintate.

Nivelul din sînge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulaţiei, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vîrstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte pînă la un nivel maxim la vîrsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcţiei ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul.

Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă cîţiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi îngheţarea celor în exces. O precauţie care a permis „să fie atins un vîrf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în ţările dezvoltate în care RUAM s-a răspîndit cel mai mult”, notează autorii studiului.

Autorii cercetării, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite în trei decenii, comparînd perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuţi în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) şi tot atîţia în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populaţie) poate fi explicat în special printr-o rată a natalităţii mult mai mare decît în alte regiuni, între dublă şi triplă în comparaţie cu celelalte continente, precum şi prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume.

Răspîndirea RUAM şi a maternităţii la o vîrstă mai înaintată au dus, prin urmare, la „o mişcare de convergenţă” către rata ridicată din Africa.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?