Cazul Șor stiri: 599

Stoltenberg: "Livrările de F-16 americane către Turcia nu fac parte din acordul de admitere a Suediei în NATO"

11 iul. 13:30   Diverse
2187 0

Livrările de avioane de vînătoare americane F-16 către Turcia nu fac parte din acordul de admitere a Suediei în NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru marți, vorbind la un forum public al NATO înaintea unei reuniuni a liderilor alianței.

"Turcia a spus clar că problema livrărilor de F-16 nu face parte din acordul cu Suedia. Cu toate acestea, restricțiile privind livrările de arme către Turcia au fost ridicate ca parte a acestor acorduri", a declarat Stoltenberg.

Turcia ceruse anterior SUA 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și 80 de kituri de modernizare Block 70 pentru avioanele sale existente. Legiuitorii americani pot împiedica vînzările de arme ale SUA către alte națiuni. Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că unii membri ai Congresului cer ca aceste livrări către Turcia să fie legate de pașii necesari Ankarei pentru admiterea Suediei în NATO.

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Erdogan "a fost de acord să prezinte parlamentului, pentru ratificare, protocolul privind admiterea Suediei în NATO cît mai curînd posibil și să colaboreze cu parlamentul pentru a ratifica documentul cît mai curînd posibil".

Robert Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, care se opune vînzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, a declarat luni că se află în discuții cu administrația americană și că ar putea lua o decizie în cursul săptămînii viitoare.

Menendez a fost întrebat dacă decizia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a ridica dreptul de veto asupra admiterii Suediei în NATO l-ar putea determina să își reconsidere poziția privind furnizarea de avioane de luptă către Ankara.

" Sînt discuții cu administrația", a fost răspunsul senatorului, citat de Reuters. "Dacă se poate lua o decizie, aceasta va fi probabil în cursul săptămînii viitoare", a indicat el.

Menendez a adăugat că se așteaptă ca "administrația [președintelui american Joe] Biden să garanteze încetarea agresiunii Turciei împotriva vecinilor săi", inclusiv, potrivit senatorului, necesitatea de a "consolida securitatea Greciei".

0
0
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?