Stoltenberg a vorbit despre planurile pentru aderarea Suediei la NATO

31 mar. 11:00   Diverse
1679 0

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că va solicita ratificarea aderării Suediei la NATO după alegerile din Turcia din mai și înainte de summitul alianței din 11 iulie.

Oficialul și-a anunțat planurile într-un interviu pentru ziarul Politico.

Potrivit secretarului general, Suedia ar putea primi undă verde pentru a se alătura alianței după alegerile din Turcia, care sînt programate pentru 14 mai.
"Obiectivul meu este ca după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius, să putem obține și ratificarea (aderării) Suediei”, a spus Stoltenberg.

Totodată, potrivit acestuia, decizia finală rămîne la Ankara. În același timp, secretarul general nu a precizat dacă acest lucru ar necesita o schimbare a guvernului în Turcia.

Stoltenberg a salutat decizia Adunării Generale a Parlamentului Turciei, care a ratificat cererea Finlandei de aderare la NATO. Potrivit lui Stoltenberg, decizia Ankarei „va face întreaga familie NATO mai puternică și mai sigură”.


Au fost exprimate 276 de voturi pentru ratificarea protocolului privind aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică. Vicepreședintele Parlamentului turc, Haydar Akar, anunțînd rezultatele votului, a felicitat țara și oamenii săi.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO în mai 2022. În iulie același an, țările membre ale Alianței Nord-Atlantice au semnat protocoale privind aderarea celor două țări scandinave. Ele vor putea deveni parte a alianței numai după ce toate țările membre NATO vor ratifica protocoalele de aderare.

1
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий