X 
Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Statele Unite vor exclude Afganistanul de pe lista principalilor aliați din afara NATO

7 iul. 16:45   Diverse
2144 0

Președintele american Joe Biden a notificat Congresului intenția sa de a priva Afganistanul de statutul de principal aliat al Washingtonului în afara NATO, informează RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Casei Albe.

Într-o declarație pe care Biden a trimis-o Congresului, el a spus că intenționează să „abroge includerea Afganistanului printre principalii aliați”.

În 2012, SUA au numit Afganistanul drept aliat principal non-NATO, deschizînd calea pentru ca cele două țări să susțină relațiile economice și de apărare.

Spre deosebire de aliații americani NATO, care sînt legați printr-un pact comun de apărare, Afganistanul, ca aliat non-NATO, nu are garanții de apărare reciprocă. Este eligibil pentru împrumuturi și este, de asemenea, un depozit pentru rezervele militare deținute de Statele Unite. În plus, companiile private din acea țară pot licita pentru contracte de întreținere, reparare sau revizie a echipamentelor militare americane în străinătate.

Statutul de aliat a oferit Afganistanului dreptul de a primi instruire și asistență militară, inclusiv vînzări accelerate și închiriere de echipamente militare chiar și după ce trupele NATO au părăsit țara.


Odată cu revocarea statutului Afganistanului, SUA vor avea 18 aliați majori non-NATO, potrivit Departamentului de Stat. Acestea sînt Argentina, Australia, Bahrain, Brazilia, Columbia, Egipt, Israel, Japonia, Iordania, Kuweit, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Qatar, Coreea de Sud, Thailanda și Tunisia.

La începutul acestui an, SUA au declarat Columbia și Qatar ca fiind aliați non-NATO.

Reamintim că pe 15 august 2021, talibanii au anunțat stabilirea controlului asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Pe 31 august, Statele Unite au anunțat finalizarea retragerii trupelor sale din Afganistan. Președintele american Joe Biden a decis să nu prelungească operațiunea de evacuare a oamenilor, pe baza recomandărilor armatei americane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав