Statele Unite considera că Suedia a îndeplinit toate condițiile de aderare la NATO

29 iun. 15:45   Diverse
2106 0

Administrația americană consideră că Suedia a îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Această declarație a fost făcută în cadrul unei ședințe periodice de informare de către Vedant Patel, adjunctul șefului de cabinet al Departamentului de Stat.

Purtătorul de cuvînt al politicii externe a SUA a calificat acțiunea de ardere a Coranului din Stockholm drept "lipsită de respect și ofensatoare"."Las autorităților suedeze și agențiilor locale de aplicare a legii să comenteze acest incident, dar, în general, rămînem în favoarea ratificării fără întîrziere de către Ungaria și Turcia a documentelor de aderare a Suediei [la NATO]", a subliniat Patel.

"Credem că Suedia a îndeplinit toate condițiile prevăzute în memorandumul tripartit care a fost încheiat cu Finlanda și Turcia în marja summitului [NATO] de la Madrid de anul trecut", a continuat oficialul american de politică externă. "Credem că Suedia este un partener de securitate puternic și de încredere care împărtășește valorile NATO, va consolida alianța și va contribui la securitatea europeană. Credem că Suedia ar trebui să devină membră a NATO cît mai curînd posibil", a conchis el.

Un miting de ardere a Coranului a avut loc miercuri, cu permisiunea poliției, în piața Medborjarplatsen din centrul Stockholmului. Organizatorul, Salwan Momika, un imigrant irakian în vîrstă de 37 de ani, căruia i s-a refuzat anterior o demonstrație similară, a rupt pagini din cartea sfîntă musulmană și i-a dat foc.Anterior, într-un interviu acordat presei suedeze, Momika a declarat că acțiunea sa nu a fost împotriva aderării Suediei la NATO, ci că pur și simplu a vrut să interzică Coranul în regat.

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO încă din luna mai a anului trecut, cerînd în special extrădarea activiștilor kurzi acuzați de terorism care au primit azil politic în această țară. Stockholm susține că a îndeplinit toate condițiile Ankarei în baza memorandumului semnat la Madrid în iunie 2022, în iunie, în marja summitului NATO, și că extrădarea anumitor persoane ar trebui să fie decisă de o instanță, deoarece nu este de competența guvernului.

În ceea ce privește Ungaria, premierul Viktor Orban a declarat că țara sa nu este încă pregătită să ia în considerare ratificarea ofertei Suediei de a adera la alianță, deoarece persistă divergențe serioase între Budapesta și Stockholm. Guvernul și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că, în ultimii ani, politicienii suedezi au lansat în mod regulat acuzații nefondate la adresa Ungariei de deviere de la democrație și au cerut blocarea fondurilor UE care îi sînt datorate.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?