X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Statele Unite au decis să atenueze plafonul prețului petrolului rusesc

27 oct. 2022,, 14:45   Diverse
1241 0

Autoritățile americane au decis să revizuiască condițiile de impunere a prețurilor limită la petrolul rusesc.

Despre aceasta anunță Bloomberg, citînd surse apropiate situației.

Bloomberg a aflat despre o posibilă reducere a plafonului de preț al petrolului rusesc din SUA și a spus că costul resursei ar putea fi majorat. Restricțiile intenționează să introducă numai țările din „Big Seven” (G7) și Australia. Cu toate acestea, Washington intenționează să implice Noua Zeelandă și Norvegia în campanie. Coreea de Sud a informat în privat G7 cu privire la planurile de a sprijini sancțiunile împotriva materiilor prime rusești.

Autoritățile americane au fost forțate să reducă planul de a impune un plafon pentru prețul petrolului rus din cauza scepticismului investitorilor și a riscului crescînd pe piețele financiare cauzat de volatilitatea prețului petrolului, precum și a eforturilor băncilor centrale de a combate inflația.

La rîndul său, un înalt oficial al Trezoreriei SUA, al cărui nume nu a fost dat publicității, a spus că Washingtonul nu a luat niciodată în considerare intervalul prețurilor marginale ale petrolului împreună cu aliații. Este de așteptat ca decizia privind plafonul de preț să fie anunțată înainte de 5 decembrie, cînd va intra în vigoare cel de-al optulea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei.


Pe 5 octombrie, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care stabilește un plafon pentru prețurile petrolului rusesc. De asemenea, sînt introduse restricții personale împotriva unui număr de persoane fizice și juridice asociate cu desfășurarea de referendumuri privind intrarea a patru noi regiuni în Rusia.

Datele privind plafonul prețului petrolului rusesc s-au schimbat. Inițial, a fost raportat că Trezoreria SUA s-a oferit să stabilească acest nivel în intervalul de la 40 la 60 de dolari pe baril.

Bloomberg a raportat ulterior că autoritățile americane propun să ridice această valoare la 60 de dolari pe baril.

Miniștrii de finanțe din țările membre G7 au convenit să stabilească un plafon de preț pentru petrolul rusesc la începutul lunii septembrie. Acesta este destinat să fie combinat cu un embargo asupra transportului maritim al petrolului rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat țările occidentale despre posibilele consecințe ale introducerii unui plafon la prețurile materiilor prime rusești. Potrivit acestuia, restricțiile sînt stupide, pentru că vor duce la o creștere a prețului resursei.

"Întotdeauna ne-am bazat pe contracte pe termen lung. Toată lumea trebuie să fie sigură de stabilitate. Au insistat asupra prețurilor spot, au impus decizii stupide", a spus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Moscova va înceta complet furnizarea de petrol și gaze țărilor care impun restricții asupra petrolului rusesc.

Pe 25 octombrie, a devenit cunoscut faptul că Rusia intenționează să introducă un plafon pentru prețurile livrărilor de petrol pe mare. Potrivit ziarului Kommersant, Ministerul Transporturilor din Rusia a elaborat un proiect de modificare a Codului de transport maritim comercial, permițînd guvernului să stabilească un plafon pentru costul de transport pentru o anumită gamă de mărfuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?