Somnul de la amiază e benefic pentru sănătatea inimii - oamenii de știință

Oamenii de știință spun că, găsind timp pentru somn la amiază o dată sau de două ori pe săptămînă, veţi reduce riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Un nou studiu a arătat că somnul în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămînă poate reduce riscul de atacuri de cord sau ictus. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveția, au studiat relația dintre frecvența și durata somnului și riscul de complicații letale și non-letale ale bolilor cardiovasculare.

Oamenii de știință au observat 3462 de persoane cu vîrste cuprinse între 35 și 75 de ani. Observaţiile au durat ceva mai mult de cinci ani. Autorii raportului au descoperit că cei care îşi permiteau din cînd în cînd să mai tragă un pui de somn – o dată sau de două ori pe săptămînă, de la cinci minute la o oră - aveau un procent de 48% mai puțin de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă decît cei care nu dormeau.

Un studiu observațional publicat în Heart Journal al British Cardiovascular Society a constatat că o astfel de relație nu a avut loc pentru o frecvență mai mare sau o durată mai mare de somn în timpul zilei. Cercetătorii susțin că, deși unele studii au fost efectuate cu privire la efectele somnului în timpul zilei asupra sănătății inimii, multe studii publicate nu țin cont de frecvența sau durata aţipirii.

„Persoanele care dorm o dată sau de două ori pe săptămînă au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, în acelaşi timp nu s-a găsit nicio relaţie pentru un somn de amiază mai frecvent”, notează autorii raportului


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load