COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Soluții pentru a reduce inflamația din corp

Cînd în organismul uman apare o infecție, o iritație sau o leziune, acesta răspunde prin inflamație. Pe scurt, umflarea țesuturilor și creșterea temperaturii sînt eficiente în a contracara problemele.

Este vorba de inflamația acută, întîlnită în cazurile de bronșită, sinuzită, dermatită sau infecții ale sistemului respirator. Însă pe termen lung, inflamația cronică poate cauza deteriorarea țesuturilor și dureri puternice. Acesta e cazul artritei reumatoide, dar și al bolilor inflamatorii intestinale, bolilor autoimune și alergiilor.

Cîteva tratamente naturiste pentru inflamație includ:

Acizii grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 sînt un tip de grăsimi sănătoase pentru organism, pe care acesta nu le poate crea de la sine. De aceea, buna lui funcționare se bazează pe alimentația sănătoasă sau pe suplimentele cu acizi grași Omega 3.


Alimentele bogate în Omega 3 sînt: peștele gras (somon, ton, cod etc.), fructele de mare (creveți, homar, scoici etc.), nucile, semințele de in, de cînepă, de chia, de dovleac și de floarea soarelui, varza, conopida și spanacul. De cele mai multe ori, alimentația obișnuită include prea puține surse de Omega 3. De aceea o putem suplimenta cu capsule de ulei de pește, care vor fi la fel de eficiente.

Studiile au demonstrat eficiența suplimentelor cu Omega 3 pentru reducerea inflamației. De exemplu, aproximativ 59% din participanții unui studiu din 2011 au renunțat cu succes la antiinflamatoarele nesteroidiene în favoarea capsulelor cu ulei de pește.

S-Adenosyl methionina (SAM-e)

S-Adenosyl methionina (prescurtată SAM-e) este o substanță pe care corpurile noastre o crează, cu rol în regularizarea epigenetică a genelor. Suplimentele cu SAM-e sînt prescrise de doctori pentru depresie, osteoartrită și boli ale ficatului produse de inflamație. Doza depinde de gravitatea problemei, și începe de la 200 mg pentru fibromialgie și poate ajunge la 1200 mg pe zi pentru osteoartrită. SAM-e are însă efecte adverse față de multe alte categorii de medicamente, deci adresează-te medicului înainte de a lua aceste suplimente.

Zinc

Zincul are efecte benefice pentru organism, printre care cel mai important este de a reduce stresul oxidativ, situația în care corpul are mai mulți radicali liberi decît antioxidanți. S-a demonstrat că persoanele cu deficiențe de zinc au mai multe șanse de a dezvolta poliartrită. Doza recomandată de zinc pe zi este de 8 mg pentru femei și 11 mg pentru bărbați. Depășirea de 40 mg pe zi poate fi periculoasă, pentru că interacționează cu calciul, diureticele și antibioticele.

Curcuma (turmeric)

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, originară din Asia de sud-est. Curcumina este compusul care îi dă culoarea galbenă și are efect antiinflamator în corp. Un studiu2 a demonstrat că turmericul crește sensibilitatea la insulină, corectînd hiperglicemia și hyperlipidemia.

Efectul turmericului este foarte potențat, doar 1,5 grame pe zi fiind suficiente pentru un efect de durată. Dacă te confrunți cu inflamație acută precum o răceală banală, sau o inflamație cronică precum colita ulcerativă, încearcă să prepari o dată pe zi o cană de ”lapte auriu”. Dizolvă un sfert sau o jumătate de linguriță de turmeric (după gust) într-o cană de lapte, apoi fierbe-l cu un baton de scorțișoară pînă atinge temperatura pe care o dorești. Pentru un efect benefic complet, nu adăuga niciun fel de îndulcitor laptelui.

Ceai verde

Este un fapt bine cunoscut că popoarele consumatoare de ceai verde se confruntă cu semnificativ mai puține boli inflamatorii. Antioxidanții din ceaiul verde inhibă dezvoltarea substanțelor care induc inflamația. De aceea medicii recomandă aproximativ 300-400 mg de extract de ceai verde pe zi. Consumul de ceai verde preparat este de asemenea benefic, dar atenție la cantitatea de cofeină! Ceaiul verde conține cofeină, mult mai puțină decît într-o ceașcă de cafea, dar care în exces poate crea probleme gastrice precum diareea.

Capsaicina (ardeiul iute)

Deși irită ochii și pielea, capsaicina (substanța usturătoare din ardeiul iute) are efecte benefice în organism. În mod normal, este o substanță care protejează fructul (ardeiul) de păsări și prădători. Aplicată pe zonele inflamate ale corpului, are rolul de a reduce senzația de durere. Plasturii cu capsaicină sînt mai ales folosiți la persoanele cu dureri articulare. Pentru că pot fi folosite doar în zonele afectate, au efect puternic și imediat, eliminînd potențialele probleme gastrice ale consumului de ardei iuți.

Extractul de tămîie

Extractul rășinei de Boswellia serrata, sau extractul de tămîie, poate reduce senzația de durere și inflamația. Poate chiar opri deteriorarea cartilajului și poate ajuta pacienții cu osteoartrită în doar 5 zile. Doza recomandată este de 300-500 mg de două-trei ori pe zi.

Întreabă medicul înainte să începi orice tratament naturist pentru inflamație. Există șanse, chiar dacă reduse, ca produsele naturale să interacționeze cu medicamentele pe care le iei deja și să producă efecte adverse.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load