Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Situație critică în Afganistan din cauza gerului

25 ian. 08:30   Diverse
1568 0

Cel puțin 124 de oameni au murit de frig în Afganistan, în ultimele două săptămîni, cînd temperaturile au coborît şi la minus 34 de grade Celsius, au anunțat autoritățile talibane care spun că în regiunea muntoasă a țării zăpada a blocat accesul la mai multe comunități care sînt în pericol, scrie BBC.

Valul de frig vine în contextul în care organizațiile umanitare internaționale care operau în Afganistan și care puteau oferi sprijin s-au retras ca urmare a deciziei talibanilor de a le intezice femeilor să facă parte din organizații non-guvernamentale, transmite Noi.mdcu referire la Digi24.ro.

Chiar și așa, talibanii spun că nu vor reveni asupra deciziei și că, oricum, la eforturile de salvare participă bărbații, nu femeile.

Ministrul pentru Gestionarea Dezastrelor, Mohammad Abbas Akhund, a declarat că multe regiuni din Afganistan sînt în continuare izolate din cauza zăpezii care a făcut drumurile impracticabile.

Mai multe elicoptere militare au fost trimise să recupereze oamenii blocați în special în regiunile muntoase, însă acestea nu au putut să aterizeze.


Ministrul a adăugat că vremea se va încălzi în următoarele zece zile, însă bilanțul morților ar putea să crească.

"Majoritatea oamenilor care și-au pierdut viața din cauza frigului erau păstori sau oameni din regiuni rurale. Ei nu au acces la servicii medicale", a spus Mohammad Abbas Akhund.

Estimările autorităţilor afgane arată că şi aproximativ 70.000 de animale domestice au fost ucise de frig.

"sîntem îngrijoraţi în legătură cu cei care trăiesc în regiunile de munte. Multe dintre trecători au fost închise din cauza zăpezii. Maşinile au rămas blocate iar mulţi pasageri au murit din cauza temperaturilor scăzute", a spus Mohammad Abbas Akhund.

Acesta a adăugat că guvernul taliban nu va renunţa la decizia de le interzice femeilor să facă parte din ONG-uri, chiar dacă acest lucru a alungat organizaţiile umanitare care ar fi putut participa acum la misiunile de salvare.

"Avem bărbaţi care participă la misiunile de salvare, nu avem nevoie de femei care să lucreze cu noi. Bărbaţii din fiecare familie participă deja la aceste misiuni, deci nu e nevoie de femei", a spus ministrul, adăugînd că comunitatea internaţională trebuie să accepte cultura islamică, aşa cum este ea înţeleasă de talibani.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий