Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Sfaturi pentru părinţii care vor un copil fericit la şcoală şi acasă

10 apr. 2022,, 22:30   Externe
4738 0

Cu toţii am trecut prin şcoală şi sistemul educaţional. Unii au ieşit mai traumatizaţi decît alţii, careva au reuşit să se descurce mai bine decît alţii cu orarul, cu disciplinele plictisitoare, cu temele pentru acasă, cu lipsa timpului liber şi a distracţiilor, de care aveau parte pînă atunci.

Conform părerii hipnoterapeutului Eugen Popa, dincolo de notele foarte bune sau mai puţin bune, pe care le ia un copil la şcoală, cel mai important aspect din viaţa unui şcolar este gradul de fericire. Potrivit lui, există 7 reguli de bază pe care ar putea să le urmeze părinţii astfel încît copiii lor să fie fericiţi atît la şcoală, cît şi acasă:

1. Joaca. “Copiii învaţă cel mai rapid şi mai uşor prin joacă. Joaca este cel mai simplu mod de a învăţa şi unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vreţi să aveţi un copil fericit şi sănătos, petreceţi-vă timpul cu el, jucîndu-vă. Faceţi din învăţare un joc şi atunci îi veţi uşura 16 ani din viaţă”, explică hipnoterapeutul.

2. Fiţi exemplu pentru el. “Copilul face ceea ce vede la acei din jurul său. Desigur, de cele mai dese ori acesta îi vede pe părinţi, modul lor de acţiune şi de manifestare. Dacă TU, părintele, tot amîni şi laşi pe poimîine ce poţi face mîine, ghici ce va face copilul tău, cînd va veni vorba de trezit dimineaţa sau de făcut temele?!”.

3. Greşeşte des şi cu patos! “Cu cît încercaţi mai mult să fiţi „perfecţi” cu atît mai multe garduri şi lacăte puneţi în jurul dezvoltării libere a copilului dvs. În caz că nu ştiaţi acest lucru, cei mai mulţi copii, care doresc să aibă note bune la şcoală fac asta, pentru a-i mulţumi pe părinţi şi a-i face mîndri de ei şi nu pentru că ei, copii, au vreo aspiraţie necontrolabilă în acest sens. Cu cît îl împingeţi mai mult pe copil să fie perfect, să aibă „note bune” şi să fie „cuminte” cu atît mai mult cresc şansele să devină „obsesiv-compulsiv”, ceea ce este o reală problemă”.


4. Asiguraţi-vă copilul că-i sînteţi mereu aproape. “Puteţi face asta foarte simplu, dăţi-i o poză cu dvs. sau un obiect de-al dvs., pe care să îl poarte cîtă vreme e la şcoală. Acest lucru îl ajută enorm de mult şi îl protejează împotriva unor posibile greutăţi şi chiar stări emoţionale intense”, explică specialistul.

5. Ajutaţi-vă copilul să gîndească liber. “Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep şcoala (slavă Domnului)! De fapt, este foarte important să înţelegem că lumea este compusă din două categorii de oameni: acei care se conformează şi fac posibilă existenţa societăţii şi acei care sparg tiparele, nonconformiştii, acei care împing societatea mai departe.

Aceştia din urmă sînt acei cărora le reuşesc cele mai mari realizări. Este foarte important să ajutăm copii atît să fie un spirit cît mai liber, dar, totodată, şi să discearnă între ce te ajută să creşti şi ce este doar o modă de moment”.

6. Ofereiţi-i sprijin emoţional! “Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a şcolii! Deşi la prima vedere toată chestia asta cu şcoala poate părea numai lapte şi miere, ea poate afecta profund întregul sistem imunitar emoţional al copilului.

Pentru a preveni acest lucru, dar şi pentru a-i asigura copilului o viaţă sănătoasă şi fericită, comunicaţi cu el pe toate planurile, atît conştient cît şi inconştient.

7. Întremarea rănilor. “Pentru mulţi copii şcoala este un fel de pădure întunecată, plină de monştrii şi balauri, de la colegii de clasă, pînă la profesori şi personalul şcolar. De multe ori copii sînt jigniţi emoţional, fără ca măcar să-şi dea seama de acest lucru. Aceste răni rămîn în adîncul sufletului şi de multe ori păgubesc tot restul vieţii. Pentru a evita acest deznodămînt nefericit, puteţi să vă ajutaţi copilul, dar şi copilul interior, comunicînd cu el, oferindu-i tot de ce are nevoie, tot ce îi trebuie. Vorba ceea: „vorba dulce mult aduce”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?