УМЕРЛО 1700

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sfaturi pentru a creşte un copil responsabil

Copiii deprind obiceiuri pe care le observă în jurul lor. De cele mai multe ori, vor să fie ca părinţii sau ca fraţii mai mari.

Oricît de mare ar fi străduinţa ta, copilul poate avea momente de iresponsabilitate, fie acasă, fie la şcoală, iar de aici pînă la a face din acest comportament neadecvat un obicei zilnic mai este doar un pas. Astfel, pot apărea probleme cum ar fi performanţele şcolare scăzute sau situaţii conflictuale acasă. Comunicarea, şi nu cearta, este cheia relaţiei dintre părinţi şi copii. Petrece cît mai mult timp cu copilul tău, oferă-i încredere şi lasă-l să ia decizii de unul singur, potrivit vîrstei, scrie adevarul.ro.

Lasă-l să-şi cîştige autonomia La vîrsta preadolescentă, viaţa socială devine mai importantă pentru copii, iar părinţii trec, cumva firesc, pe locul doi. Aceştia vor să-şi cheltuiască banii de buzunar aşa cum doresc, să-şi aleagă activităţile extraşcolare, să-şi pregătească hainele pentru şcoală sau sport. Unii părinţi însă nu sînt pregătiţi să-i lase ”să-şi ia zborul” şi, prin acest comportament, le limitează dezvoltarea şi încrederea în sine.

Lasă-ţi copilul să participe la treburile casei, dîndu-i sarcini precise: să ducă gunoiul, să te ajute în bucătărie, să cumpere pîine, să plimbe cîinele. În timp, vei observa că va lua singur iniţiativa de a se implica în gospodărie. Încearcă să nu-l mustrezi dacă arde vreo clătită sau dacă nu a aranjat hainele cum o faci tu. Orice încercare trebuie încurajată. Petrece timp cu el şi cunoaşte-i prietenii!

Organizează ieşiri în aer liber în care şi el poate face alegeri, dar menţine anumite reguli ale casei şi de comportament. Este important să-ţi înveţi copilul, încă de la o vîrstă fragedă, că are dreptul la opinie. Citeşte aici alte sfaturi pentru a avea un copil responsabil.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load