Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Serbia și Kosovo încheie un acord privind libera circulație

28 aug. 14:30   Diverse
1041 0

Serbia și Kosovo au ajuns la un acord privind libera circulație între cele două state, după o recrudecență a tensiunilor provocată de noile reguli administrative și frontaliere impuse de conducerea de la Pristina.

Negocierile au fost desfășurate sub egida UE. Conducerea de la Pristina a consimțit să nu introducă de la 1 septembrie, aşa cum era intenţia sa, permise de sejur persoanelor care intră în Kosovo cu carte de identitate sîrbă.

De asemenea, Serbia va suprima permisul pe care îl impune cetățenilor din Kosovo, potrivit Agerpres.

Josep Borell a transmis pe Twitter informații legate de încheierea negocierilor dintre Serbia și Kosovo.

"Sîrbii kosovari, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosindu-şi cărţile de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens", a scris el.


Kosovo voia și să le ceară cetățenilor sîrbi din Kosovo să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare sîrbe de la mașini cu cele ale Republicii Kosovo.

Aceste măsuri au condus la noi violențe la finalul lunii iulie în nordul Kosovo, pe care minoritatea sîrbă le-a considerat abuzive.

Din păcate, pentru această măsură nu a fost făcut un compromis în timpul discuțiilor de sîmbătă, a afirmat cu regret Josep Borell.

"Munca nu s-a terminat, unele probleme sînt în continuare în suspensie. Aştept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism şi de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuţelor", a indicat el.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав