X 
Preşedintele stiri: 3607

Serbia și Kosovo au convenit asupra acordului privind normalizarea relațiilor

20 mar. 11:30   Diverse
3977 0

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor.

Primul pas ar trebui să fie îndeplinirea obligațiilor Pristinei de a acorda minorității sârbe drepturile de autoguvernare.

Despre acest lucru a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în urma discuțiilor din Macedonia de Nord între liderii din Kosovo și Serbia mediate de UE, care au durat mai mult de 12 ore.

"Sînt bucuros să anunț că după 12 ore de negocieri avem un acord, Kosovo și Serbia au convenit asupra implementării Acordului privind normalizarea relațiilor dintre ele. În primul rînd, Kosovo a convenit imediat, și subliniez, imediat să lanseze negocieri în cadrul dialogului mediat de UE pentru a asigura nivelul necesar de autoguvernare a comunității sârbe din Kosovo", a afirmat el.

„Tot ceea ce părțile au convenit: acordul (ajuns la 27 februarie la Bruxelles) și fiecare acțiune în cadrul procedurii de implementare a acestuia vor deveni parte din drumul lor către Uniunea Europeană”, a spus Borrell, subliniind că va urma imediat să înceapă lucrul pentru includerea tuturor acestor prevederi în documentele oficiale în cadrul negocierilor de aderare.


"Astfel, ambele părți vor fi obligate să îndeplinească acest acord. Iar noi, cei din Uniunea Europeană, le vom cere cu strictețe să își îndeplinească obligațiile. Nerespectarea va avea consecințe", a subliniat el. "Pentru a adera la Uniunea Europeană, Serbia și Kosovo trebuie să își normalizeze relațiile; nu există altă cale”.

„Trebuie să recunosc că noi (UE) am propus un curs de acțiune mai ambițios și mai detaliat; din păcate, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra acestei propuneri detaliate. Acest lucru s-a întâmplat, în special, datorită faptului că Kosovo a fost nu este gata să dea dovadă de flexibilitate, iar Serbia a refuzat anterior să semneze acordul, deși și-a exprimat disponibilitatea de a începe implementarea acestuia. Pentru a ocoli această problemă, a trebuit să facem o serie de acorduri creative, dar părțile nu au putut ajunge la un acord reciproc acceptabil la soluția pe care am propus-o. Prin urmare, acordul va fi considerat aprobat prin declarația mea (și nu o declarație comună semnată de toate părțile, așa cum se presupunea inițial), care va fi publicată”, a menționat șeful diplomației europene. El a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Pe 27 februarie, Vučić și Kurti, la discuțiile mediate de Borrell la Bruxelles, au convenit asupra „Acordului privind calea normalizării relațiilor dintre Kosovo și Serbia” pregătit de UE. Cu toate acestea, nu l-au semnat și au amânat discuția cu privire la succesiunea de acțiuni pentru implementarea ei până pe 18 martie. Documentul include recunoașterea reciprocă a pașapoartelor, refuzul Serbiei de a reprezenta Kosovo pe scena mondială, schimbul de misiuni diplomatice, precum și obligațiile legale ale părților de a lucra pentru o „normalizare cuprinzătoare a relațiilor”.

În 27 februarie, Vucic și Kurti, la discuțiile mediate de Borrel la Bruxelles, au convenit asupra unui "acord elaborat de UE privind modul de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia." Cu toate acestea, nu au semnat-o și au amânat discuția despre succesiunea acțiunilor pentru implementarea acesteia până pe 18 martie. Documentul include recunoașterea reciprocă a pașapoartelor, refuzul Serbiei de a reprezenta Kosovo pe scena mondială, schimbul de misiuni diplomatice, precum și obligațiile legale ale părților de a lucra la o "normalizare cuprinzătoare a relațiilor."

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий