Preşedintele stiri: 3610

Serbia: Acordul cu Kosovo nu este o recunoaștere de facto a independenței

21 mar. 12:45   Diverse
1214 0

Acordul privind Kosovo dintre Belgrad și Pristina, intermediat de UE și SUA, nu este o recunoaștere de facto a entității nerecunoscute.

Acest lucru a fost declarat de prim-viceprim-ministrul, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, jurnaliştilor de la Bruxelles.

„Nu aș intra prea mult în formularea pe care fiecare o interpretează în felul său. Acest acord este foarte semnificativ, face parte din eforturile noastre pe care le depunem de 10 ani pentru normalizarea relațiilor noastre cu Pristina, nimic mai mult. Nu există nicio recunoaștere, nu există careva acorduri la lucruri inexistente, care ar fi dincolo de „liniile noastre roșii” (...) Textul spune că părțile au opinii diferite cu privire la problema statutului, ce fel de recunoaștere [a independenței Kosovo], ce fel de recunoaștere de fapt, dacă părțile evaluează diferit statutul?" spune ministrul.

""Liniile noastre roșii" sînt recunoașterea reciprocă, refuzul de a recunoaște Kosovo, refuzul apartenenței Kosovo la ONU. Acesta este un acord privind normalizarea relațiilor, nu pe probleme de statut", a subliniat Dacic.

Sîmbătă, ministrul de Externe al UE Josep Borrell, în urma discuțiilor dintre liderii Serbiei și regiunii nerecunoscute Kosovo, desfășurate în Macedonia de Nord cu medierea UE, a declarat că președintele sîrb Aleksandar Vucic și prim-ministrul Kosovo nerecunoscut, Albin Kurti, au convenit asupra unei proceduri de normalizare a relațiilor, primul pas ar trebui să fie îndeplinirea de către Pristina a obligațiilor sale de a acorda minorității sîrbe dreptul la autoguvernare. La rîndul său, Vučić a spus că Pristina s-a angajat să înceapă formarea Comunităţii Municipalităţilor Sîrbe din Kosovo şi Metohija. Părțile au convenit, de asemenea, să reia lucrările asupra celor dispăruți în cursul conflictului din Kosovo.


În conformitate cu acordurile de la Bruxelles privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina din 19 aprilie 2013, în Kosovo ar trebui creată Comunitatea Municipalităților Sîrbe (CSM) - un organism autonom al sîrbilor care trăiesc în republica nerecunoscută. Vučić a declarat în repetate rînduri că țara sa și-a îndeplinit partea din acordurile de la Bruxelles, în timp ce kosovarii abia au început să elaboreze carta CSM și apoi au suspendat acest proces.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий