COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Semne clare că ai lipsă de calciu

Semne clare că ai lipsă de calciu

Calciul este componenta esenţială a oaselor şi a dinţilor, ajută la coagularea normală a sîngelui, dar şi la buna funcţionare a nervilor, muşchilor şi a glandelor endocrine.

Amorţeala feţei şi a membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea, tetania (contracţii prelungite ale muşchilor mîinii sau piciorului – n.r.), spasmul respirator şi tulburările de memorie sînt “semne” ale nivelului scăzut de calciu. Tot din cauza lipsei de calciu pot apărea şi boli precum osteoporoza şi spasmofilia.

Deşi alimentaţia deficitară este principala cauză pentru lipsa de calciu, o serie de alţi factori duc la acest deficit. Expunerea redusă la soare (sursă importantă de vitamina D), menopauza, anumite afecţiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar şi cofeina în exces sînt alţi “inhibitori” ai calciului, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicii spun că nu trebuie neglijate nici cauzele endocrine. “Proasta funcţionare a glandelor tiroidiene, cauzată de lipsa magneziului, dar şi extirparea glandei tiroide nu mai permit asimilarea corectă a calciului”, explică Aurelia Constantin, medic internist.

Curele de slăbire draconice, cu laxative şi diuretice, duc la pierderi masive de electroliţi, care la rîndul lor pot declanşa crize de hipocalcemie.

De asemenea, aportul excesiv de potasiu şi fosfor poate duce la eliminarea calciului prin urină. Şi nu în ultimul rînd, făinoasele, sarea, zahărul, alcoolul şi cofeina sînt mari “consumatori” ai calciului din organism.

Tulburări de memorie şi cataractă

Hipocalcemia netratată poate avea în timp consecinţe grave pentru organism, de la osteoporoză pînă la tulburări de memorie, reversibile pînă la un punct, şi cataractă. Un nivel redus al calciului din organism poate determina apariţia spasmofiliei, care se declanşează în perioade prelungite de stres şi oboseală sau în urma unui şoc puternic.

“Apar înţepături în extremităţi, crampe musculare, cîrcei, senzaţia de nod în gît, sufocarea, leşinul, palpitaţiile, simptome asemănătoare crizelor de epilepsie”, avertizează medicul Aurelia Constantin.

“Primul ajutor” în cazul unei crize de spasmofilie este procesul de inspirare şi expirare într-o pungă de hîrtie, pentru a creşte concentraţia de oxigen şi pentru a distrage atenţia pacientului de la efectele crizei. Tratamentul propriu-zis va fi recomandat ulterior de către medic.

Cum se tratează hipocalcemia

Primul pas pentru a evita hipocalcemia este să consumaţi alimente bogate în calciu (lactate, oleaginoase, legume verzi). Dacă aveţi probleme de asimilare, atunci e bine să recurgeţi la medicaţie. Tratamentul hipocalcemiei nu se face însă “după ureche”, ci presupune anumite reguli.

“Suplimentele de calciu nu se iau împreună cu cele de fier, deoarece acesta din urmă nu se mai absoarbe. Adesea, odată cu lipsa de calciu, trebuie corectată şi lipsa magneziului. Dacă situaţia este urgentă, corectarea deficitului de calciu şi de magneziu se face simultan. În caz contrar, este bine ca suplimentele de magneziu să le preceadă pe cele de calciu, cel puţin o perioadă de timp, după care să fie administrate simultan”, explică medicul internist Aurelia Constantin.

În caz de hipocalcemie severă, este nevoie de administrare intravenoasă a ionilor de calciu, în timp ce în cazurile mai puţin grave se vor prescrie suplimentele de calciu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load