Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

Semințele bogate în acid folic și care pot înlocui carnea

2 mar. 2020,, 04:30   Diverse
5699

Se apropie ca valoare nutritivă de cele de origine animală. Dacă sînt consumate crude, semințele de floarea soarelui sînt extrem de benefice pentru sănătatea noastră.

Foarte important, aceste seminţe conţin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritivă de cele de origine animală.

Reprezintă în același timp o bună sursă de antioxidanți, seleniu și vitamina E, compuși care previn sau limitează distrugerea celulară, ceea ce le recomandă celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet.

De asemenea sînt bogate în vitaminele B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli.

Datorită grăsimilor polinesaturate și monosaturate, semințele sînt recomandate totodată celor care au colesterolul crescut.


Semințele de floarea soarelui reprezintă totodată o sursă importantă de acid folic, esențial pentru formarea de noi celule și țesuturi.

În același timp luptă împotriva constipației. Consumate în stare crudă ele nu își pierd din beneficii, însă chiar și așa trebuie consumate în candități rezonabile, un consum zilnic de 15 – 20 de grame fiind unul optim.

O lingură de sîmburi într-o salată îi dă acesteia o savoare deosebită, la fel, o lingură de sîmburi pe cîţiva covrigi sau pe o pîine.

Consumul unei cantităţi prea mari de seminţe şi cu o frecvenţă anulează însă beneficiile acizilor asupra inimii prin creşterea ponderală.

Sîmburii de floarea soarelui – ca de altfel toţi sîmburii oleaginoşi – reprezintă deci un aliment sănătos, însă, trebuie subliniat, numai dacă se consumă cu măsură.

Seminţele de floarea soarelui şi fisticul au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g. 35 gr de seminţe de floarea soarelui conţin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducînd un aport de 204 calorii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав