Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3725

Seceta extremă, care amenință Europa

15 mai. 10:00   Diverse
2409 0

Europa se confruntă pen­tru al doilea an consecutiv cu o secetă extremă şi temperaturi foarte ridica­te. Seceta pune presiune pe resurse de apă foarte preţioase şi pune în­tregul continent în alertă, potrivit Bloomberg.

În Letur, din centrul Spaniei, un grup de fermieri încearcă să menţină funcţional un sistem de irigaţii ex­trem de vechi, pe care aceştia îl consi­deră sustenabil. Fermierii locali se tem că anii de secetă îi vor determina pe marii cultivatori să încerce să le folosească sursele de apă.

Lupta pentru apă generează con­flicte între grupurile mari de agribusiness şi micii fermieri, între activiştie de mediu şi grupurile de lobby probusiness, autorităţi locale şi centrale.

În Pulpi, seceta îi determină pe fermieri să cumpere sau să ia în arendă terenuri cu acces la apă aflate la mare distanţă. Cursa pentru apă din Spania ar putea prevesti ce se va în­tîm­pla pe restul continentului.

Europa s-a confruntat cu una din­tre cele mai secetoase şi mai calde ierni din ultimele decenii, după ce a înregistrat precipitaţii extrem de scăzute şi temperaturi foarte ridicate în 2022.


Această combinaţie ar putea pu­ne în pericol jumătate din conti­nent şi ar putea afecta aprovizionarea cu apă atît pentru agricultură, cît şi pentru con­sum.

Este afectat, în spe­cial, sudul continentului. Spania a aprobat recent măsuri în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru diminuarea impactu­lui secetei prelungite cu care se con­fruntă, notează politico.eu.

Vasta majoritate a pachetului de măsuri va fi folosită pentru construi­rea unei noi infrastructuri în dome­niul apei, creşterea reutilizării apei re­ziduale urbane şi reducerea tarife­lor pentru fermieri. Susţinerea de stat pentru sectorul agricol se va ridica la 784 milioane de euro. Şi Franţa se confruntă cu o secetă acută, în special în regiunile sudice şi estice.

Precipitaţiile de la începutul lunii mai nu vor fi probabil suficiente pentru soluţionarea crizei. Sectoarele agriculturii şi zootehniei au fost avertizate că 2023 ar putea fi un „an negru“ pentru producţie.

Italia înregistrează de asemenea o secetă îngrijorătoare care a afectat în special valea principalului rîu, Po. Cotele celui mai lung rîu al Italiei, Po, sînt la cel mai scăzut nivel, sufocînd cea mai productivă regiune agricolă a ţării, transmite bani.md.

Rîurile uscate blochează transporturile de mărfuri şi afectează producţia de energie. Acestea pot aduce de asemenea pierderi uriaşe fermierilor din ţări cu sectoare agricole puternice, ca Spania şi Italia.

0
1
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?