X 
Cazul Șor stiri: 599

Scholz și Macron îl amenință pe Biden cu un război comercial

28 oct. 2022,, 10:15   Diverse
2047 0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vor să negocieze cu Washingtonul privind concurența neloială și sînt gata să recurgă la măsuri de răspuns, dacă va fi necesar, scriu editorialiștii Politico, Hans von der Burkhard și Clea Colcutt.

"După cearta publică, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au găsit ceva în comun: îngrijorarea crescîndă cu privire la concurența neloială din partea Statelor Unite și nevoia potențială ca Europa să riposteze", se spune în articol.

Potrivit Politico, cancelarul german și președintele francez au discutat problemele comune ale celor două țări timp de aproape trei ore și jumătate de discuții în timpul prînzului, miercuri la Paris. Ei au ajuns la concluzia că planurile SUA privind subvențiile de stat care încurajează transferul producției în SUA au un impact asupra pieței.

Între Paris și Berlin există multe dezacorduri cu privire la problemele politice cheie, cum ar fi energia și apărarea, au reamintit autorii. Cu toate acestea, ele au și ceva în comun. Ambii lideri au fost de acord că UE nu poate rămîne indiferentă dacă Washingtonul va promova Legea privind reducerea inflației, care presupune reducerea impozitelor și beneficii energetice pentru companiile care investesc în Statele Unite, în forma sa actuală.

"În special, legile semnate recent în Statele Unite încurajează consumatorii să "cumpere produse americane" atunci cînd vine vorba de alegerea unei mașini electrice — acest pas este deosebit de neplăcut pentru marile întreprinderi auto din țări precum Franța și Germania", au subliniat jurnaliștii.


Autorii au ajuns la concluzia că, dacă Statele Unite nu vor asculta cerințele UE, acest lucru ar putea duce la un nou război comercial.

Statele Unite și țările europene se confruntă cu o inflație record de zeci de ani. Impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei și politica de renunțare la combustibilul rusesc au dus la o creștere a prețului la combustibil, în primul rînd la gaze. Drept urmare, industria din Occident și-a pierdut în mare măsură avantajele competitive, ceea ce a afectat și alte sectoare ale economiei.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?