X 
Criza energetică stiri: 1608
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la frontieră

1 aug. 19:15   Diverse
1454 0

Minoritatea sîrbă din Kosovo a înlăturat astăzi baricadele ridicate în nordul teritoriului după amînarea de către Pristina a măsurilor pe care ea le consideră ofensatoare, ultimul puseu de tensiuni din fosta provincie sîrbă.

Potrivit unei corespondente AFP, protestatarii au înlăturat camioanele şi alte vehicule grele care blocau de duminică accesul la un post frontalier cu Serbia într-o atmosferă tensionată. Demontarea baricadelor care paralizau un al doilea post de frontieră era în continuare în curs la începutul după-amiezii.

Poliţia kosovară a anunţat că a fost vizată de tiruri în patru rînduri, fără a exista victime, şi a vorbit despre „rele tratamente” suferite de albanezii kosovari.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată de Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sîngeros care s-a soldat cu 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi. De atunci regiunea este teatrul unor fricţiuni episodice.

Acest nou puseu de violenţe are loc în urma deciziei Pristinei de a impune noi reguli administrative şi frontaliere sîrbilor.


În virtutea acestor măsuri, care ar fi trebuit să intre în vigoare luni, autorităţile kosovare urmau să furnizeze permise de şedere temporare persoanelor care intrau în Kosovo cu o carte de identitate sîrbă.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a invocat principiul „reciprocităţii”, din moment ce Belgradul impune acelaşi regim kosovarilor care intră în Serbia.

Pristina le dăduse, de asemenea, un termen de două luni, sîrbilor din Kosovo pentru a-şi înlocui plăcuţele de înmatriculare sîrbeşti de pe autovehiculele lor cu plăcuţe ale Republicii Kosovo. Potrivit estimărilor media locale, 10.000 de vehicule care circulă în Kosovo au plăcuţe de înmatriculare emise de Belgrad.

Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, Pristina, a anunţat duminică seară amînarea intrării în vigoare a noilor măsuri cu o lună, pînă la 1 septembrie, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Forţele NATO desfăşurate în Kosovo au avertizat că vor interveni „dacă stabilitatea este compromisă”.

Cei circa 12.000 de sîrbi din Kosovo, din care circa o treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Pristinei şi rămîn credincioşi Belgradului, de care depind financiar.

Ultimul episod de tensiuni data din septembrie anul trecut, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sîrbeşti. Timp de mai multe zile, două posturi de frontieră au fost blocate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав