COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Salata verde trebuie să fie obligatorie în meniul vîrstnicilor

Salata verde îmbunătăţeşte funcţiile cognitive la adulţi potrivit unui studiu realizat de neurologi de la Rush University din Chicago.

Cercetarea a fost publicată în prestigioasa publicaţie Neurology, primind astfel aceptul lumii ştiinţifice. Nu ne rămîne decît să adăugăm în meniul nostru zilnic spanac, varză kale şi toate tipurile de salată.

La studiu au participat 960 de subiecţi cu vîrste cuprinse între 58 şi 99 de ani care au trebuit să completeze un chestionar legat de alimentaţia lor obişnuită. De asemenea, timp de cinci ani au primit diverse teste pentru a li se evalua capacităţile cognitive şi pentru a face o legătură între dieta lor şi funcţionarea creierului. Li s-au dat teste de memorie, orientare, viteză de reacţie, potrivit Gustarte.

Cercetătorii au luat în calcul vîrsta, sexul, educaţia, activităţile cognitive şi fizice pe care le fac în mod obişnuit, fumatul, consumul de fructe de mare şi de alcool. În urma acestor observaţii, au constatat că cei care au mîncat de cel puţin două ori pe zi legume cu frunze verzi au avut un declin cognitiv mai mic decît cei care nu au consumat mai puţine sau deloc. Mai mult, cei care au inclus în meniul lor salatele au avut abilităţi mentale ca ale unei persoane cu 11 ani mai tinere.

Salata, spanacul şi varza kale au vitamina K, luteină, betacaroten şi acid folic care ajută creierul să funcţioneze la parametrii optimi chiar şi la vîrste înaintate.


Oamenii de ştiinţă spun că efectul nu ar fi acelaşi dacă s-ar înlocui aceste vitamine şi minerale pe care le asimilăm din legume cu cele din suplimente alimentare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load