X 

Rusia și-ar putea închide ambasada din Bulgaria

1 iul. 2022,, 17:00   Diverse
3140 0

Ambasadorul Federației Ruse în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat că va aborda de urgență problema închiderii ambasadei de la Sofia în fața conducerii ruse.

Se menționează că închiderea Ambasadei Rusiei în Bulgaria va duce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova.

„Răspunderea pentru consecințele grave ale acestui pas revine în întregime guvernului lui Kiril Petkov”, a spus Mitrofanova într-o declarație postată pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice ruse.

De menționat că Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a respins nota ambasadei Rusiei. Astfel, decizia de rechemare a 70 de diplomați ruși și angajați ai misiunilor diplomatice ruse a rămas în vigoare.

Mai devreme, vineri, premierul bulgar interimar Kiril Petkov a declarat că nu va schimba decizia de a declara persona non grata a 70 de diplomați ruși și personalul administrativ și tehnic al Ambasadei Rusiei la Sofia.


În noaptea de 1 iulie, Ambasada Rusiei în Bulgaria a cerut Sofiei să retragă decizia de expulzare a 70 de angajați diplomatici, administrativi și tehnici.

În nota înmînată Ministerului bulgar de Externe pe 30 iunie nu se vorbea despre paritatea numărului de angajați ai misiunilor diplomatice ale Federației Ruse și ale Republicii Bulgaria, dar „s-a afirmat că este inacceptabil declararea a 70 de diplomați. și membri ai personalului tehnic al misiunilor noastre străine persona non grata”.

Decizia Sophiei de a expulza 70 de angajați ai misiunii diplomatice ruse a fost făcută publică pe 28 iunie.

Anterior, președintele bulgar Rumen Radev a declarat că nu a știut despre decizia de a expulza 70 de diplomați ruși și personalul tehnic al ambasadei ruse, care ar trebui să părăsească țara înainte de 3 iulie.

El a menționat că decizia de a expulza diplomații a fost luată la Sofia, cînd Kiril Petkov ocupa funcția de prim-ministru. La rîndul său, premierul în exercițiu al Bulgariei a spus că decizia s-a bazat pe trei rapoarte ale Agenției de Stat pentru Securitate Națională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?