X 

Rusia a anunțat etapa finală a restabilirii acordului nuclear cu Iranul

16 mai. 2022,, 11:50   Diverse
2023 0

Documentul, care enumeră deciziile de restabilire a Planului Comun cuprinzător de Acțiunш (PCCA), se află la etapa finală de perfectare. Textul existent privind reluarea acordului nuclear cu Iranul este convenabil pentru partea rusă, iar pe ordinea de zi rămîn doar chestiunile politice. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, scrie RIA Novosti.

„Acum, documentul corespunde unui grad ridicat de pregătire pentru a fi adoptat. Iar problemele rămase au caracter politic, nu au legătură cu ajustarea textului. Tot ceea ce este necesar în ceea ce privește definitivarea documentului în sine se poate face literalmente în cîteva zile”, a spus diplomatul.

Anterior, secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a numit acțiunile Iranului drept cel mai mare obstacol în calea ajungerii la un acord nuclear cu Teheranul. Psaki a spus că SUA îndeamnă autoritățile iraniene să decidă dacă sînt interesate de restabilirea rapidă a acordului. „Acum depinde de Iran”, a subliniat ea.

Acordul privind programul nuclear iranian a fost încheiat în 2015 între Teheran, precum și șase intermediari: SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, China și Rusia. Condițiile sale prevedeau refuzul Iranului de a dezvolta arme nucleare în schimbul neimpunerii de noi sancțiuni. În 2018, Statele Unite, la inițiativa președintelui de atunci Donald Trump, s-au retras din acord.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?