Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Rusia a anunțat etapa finală a restabilirii acordului nuclear cu Iranul

16 mai. 11:50   Diverse
1289

Documentul, care enumeră deciziile de restabilire a Planului Comun cuprinzător de Acțiunш (PCCA), se află la etapa finală de perfectare. Textul existent privind reluarea acordului nuclear cu Iranul este convenabil pentru partea rusă, iar pe ordinea de zi rămîn doar chestiunile politice. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, scrie RIA Novosti.

„Acum, documentul corespunde unui grad ridicat de pregătire pentru a fi adoptat. Iar problemele rămase au caracter politic, nu au legătură cu ajustarea textului. Tot ceea ce este necesar în ceea ce privește definitivarea documentului în sine se poate face literalmente în cîteva zile”, a spus diplomatul.

Anterior, secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a numit acțiunile Iranului drept cel mai mare obstacol în calea ajungerii la un acord nuclear cu Teheranul. Psaki a spus că SUA îndeamnă autoritățile iraniene să decidă dacă sînt interesate de restabilirea rapidă a acordului. „Acum depinde de Iran”, a subliniat ea.

Acordul privind programul nuclear iranian a fost încheiat în 2015 între Teheran, precum și șase intermediari: SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, China și Rusia. Condițiile sale prevedeau refuzul Iranului de a dezvolta arme nucleare în schimbul neimpunerii de noi sancțiuni. În 2018, Statele Unite, la inițiativa președintelui de atunci Donald Trump, s-au retras din acord.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав