X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

România: Importurile de gaze rusești au fost deconectate brusc

18 aug. 2022,, 18:00   Externe
4614 0

Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost deconectate brusc astăzi, în România intrînd în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria.

De ce este important: În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sînt în proporție de 67% pline, transmite profit.ro.

Cum producția curentă se situează în aceste zile la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh), atingînd ținta impusă de UE.

Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vîrf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Acesta este motivul care operatorul SNT, Transgaz, a lansat o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023.


Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.

Joi, în România rămân doar 300 de mii de mc de gaz importat, restul, 4,5 milioane mc ajung în Ungaria (sursa: Transgaz)

Numai că joi, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost deconectate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitînd România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Drept urmare, nivelul înmagazinărilor a scăzut joi de la peste 16,5 milioane mc/zi, nivelul din ultimele zile, la aproximativ 11,5 milioane mc. După ce, în urma declanșării războiului din Ucraina și a naționalizării de către statul german al acționarului său unic, Gazprom Germania, WIEE aproape că dispăruse de pe piață, se pare că în ultimul timp compania a redevenit activă, evoluînd de la o cotă de piață de 3% în aprilie la una de aproape 50%. Scăderea importurilor nu poate avea legătură cu vreo revizie programată a TurkStream, aceasta avînd loc deja, în perioada 21-28 iunie.

Dacă rușii au decis să nu mai trimită gaz pentru acoperirea consumului/înmagazinărilor din România, companiile autohtone ar fi nevoite să identifice surse și trasee alternative de gaze.

Din păcate, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care ar urma să fie transportate gaze naturale lichefiate (GNL) inclusiv în România, ar putea să nu înceapă să funcționeze în octombrie, așa cum era anunțat, a avertizat recent directorul executiv al Bulgargaz, Lyudmil Yotsov.

Grecia, alături de Turcia, este principala speranță a statelor sud-est Europene, inclusiv al România, de alimentare cu gaze alternative celor rusești, în special azere, în eventualitatea limitării/stopării livrărilor de către Gazprom prin gazoductul TurkStream, după modelul impus în Nordul Europei, unde tranzitul prin Nord Stream și Yamal s-a redus considerabil.

Evoluția importurilor prin punctul de interconectare de la Negru Vodă (sursa: ENTSOG)

“Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie - martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sînt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale atunci singură sursă disponibilă pentru menținerea SNT în Iimite operaționale este din import”, explică Transgaz decizia de a organiza licitația de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023.

Prețul de 788 lei/MWh oferit de Transgaz este prețul mediu ponderat calculat pentru tranzacțiile intrazilnice din perioada 25 iunie-04 iulie 2022, de 679,29 lei/MWh, plus un adaos de disponibilitate livrare de maxim 16%.

Compania a încercat în repetate rînduri și anul trecut să achiziționeze servicii similare, licitațiile fiind anulate ca urmare a faptului că nici o companie (trader) nu a fost interesată, la licitație neprezentîndu-se niciun ofertant, deși adaosul era de 30%, nu de 16%.

Vineri, prețul intraday de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) era de 707 lei/MWh, cu 4,2% peste cel estimat de Transgaz în caietul de sarcini.

Iar ultima tranzacție cu gaz cu furnizare în primul trimestru al anului viitor s-a realizat pe 7 iulie la un preț de 863 lei/MWh, cu 183,71 lei/MWh sau 27% peste prețul estimat de Transgaz și cu 75 de lei/MWh sau 9,5% peste prețul de 788 lei/MWh, cu tot cu adaosul de 16%. În aceste condiții, este probabil ca licitația să aibă soarta celor de anul trecut.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?