Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

România decide diminuarea relațiilor cu Austria după respingerea aderării la Schengen

9 dec. 2022,, 14:15   Diverse
2153 0

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri chemarea în țară pentru consultări a ambasadorului României în Austria, Emil Hurezeanu, ca urmare a deciziei Austriei de a vota negativ decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

MAE informează că, “avînd în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări”.

Conform sursei citate, conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim, transmite radiochisinau.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.

Decizia MAE vine după ce ministrul de externe Bogdan Aurescu a decis și convocarea la sediul Ministerului de Externe a ambasadorului Austriei în România pentru a respinge “ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen”. Totodată, MAE a subliniat că Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.


De asemenea, acțiunile României vin să completeze pozițiile ferme exprimate joi seară de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, drept reacții la decizia Austriei de a se împotrivi aderării României la spațiul de liberă circulație.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?